Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Âşık Olduğumuz Markalar… Lovemark’larımız…

istock_000002198725xsmall

Hiç İnsan Markaya Aşık Olur mu? Evet Olur.

Lovemark terimini kısaca açıklamak gerekirse, tüketicilerin âşık olduğu ve para vermek için can attıkları markalar olarak tanımlayabiliriz. Tüketici para vermek için can atar mı demeyin. Test etmek için ilk olarak kendinize baksanız siz bile birçok markaya sadece onu sevdiğiniz için ödeme yapıyorsunuzdur.

Lovemark kavramını pazarlama dünyasına armağan eden Saatchi & Saatchi ajansının efsane başkanı Kevin Roberts’a teşekkürlerimizi buradan gönderirken aynı ismi taşıyan kitabını ise hayatının bir bölümde pazarlama olan herkesin okuması şiddetle tavsiye ederim.

Peki bizim millet olarak lovemark’ımız var mı diye merak ediyorsanız buradan buyurun.

Türkiye’de pazarlama alanında önde gelen kaynaklardan MediaCat ve Ipsos KMG adlı araştırma şirketi geçenlerde Türk insanının lovemark ( aşık olduğumuz markaları ) araştırmışlar ve yapılan anketler sonucu birçok kategoride yerli ve yabancı markalar belirlenmiş. Bu araştırmayı okurken aslında hayal kırıklığına uğradım. Çünkü benim lovemark’larım listede yer almıyordu. Bir Apple, Google, Audi, Sony’nin olmadığı lovemark listesi düşünemezdim ama yapacak çok da birşey yok 🙂 Ben size genelin âşık olduğu markalardan sonra kendi listemi de vereceğim haklı mıyım haksız mı artık siz karar verin.

lovemarks

Nokia + Turkcell = Türkiye’nin iletişim aşkı

Telekomünikasyon alanında iki marka var ki rakiplerine neredeyse nefes aldırmıyorlar. Biri her ne kadar her geçen gün pazar payı düşse de hayatımıza kolay kullanılan telefon olarak giren Nokia. (Nokia 2013 yılı itibari ile pazarda ciddi pay kaybetti ve kolay kullanılabilen telefon olma sıfatını Apple iPhone’a bıraktı. Firmanın bir ara batacağına dair söylentiler de dolaşsa da Microsoft ile işbirliğine giderek, Windows Mobile işletim sistemine sahip cihazları iel biraz pay almaya çalışmakta.) Finlandiya asıllı şirket

piyasaya sürdüğü envai çeşit ve özellikte telefon modelleri ile gönlümüze taht kurmuş. Ben tabi kişisel olarak iPhone’u tercih ederdim. ( Biliyorum çok klişe ama yapacak bir şey yok. Steve Jobs yapmış. Bize de sevmek düşer.) Cihazı aldık buna bir de hat gerek diyorsanız hemen en yakın Turkcell bayisine koşuluyor genelde. Araştırma sonuçlarına göre açık ara önde olan Turkcell geçenlerde açıklanan Avrupa’nın en iyi teknoloji firmaları arasında Google’ı bile geçerek bir kez daha göğsümüzü kabartmıştır. Bu cümleden sonra benim de tercihim bellidir herhalde.)

Konu operatörlerden açılmışken söylemeden geçemeyeceğim Avea son dönemde yaptığı kampanyalarla halkımızın gönlünü fethetmiş ve Vodafone’a hatırı sayılır bir fark atmıştır. Son dönemde Avea Ceo’su Cüneyt Türkan’nın da hedeflerinde açıkladığı gibi ikinci sıraya abone sayısında olmasa bile aşık – maşuk sırasında oturmuştur. Vodafone’a duyurulur. (Geldiğinde Turkcell’i geçecek denilen şirketin Avea’nın gerisinde kalması başarısızlığın tanımı olur herhalde. (Yıl 2013, sıralama hala değişmemiş durumda. Vodafone akıllı yatırımlar ile yerini güçlendirdi, liderden pay kapmayı da başardı.))

Bankalar da sürpriz Ziraat Bankası

Bankalar konusunda gerçekten şaşırdım. Listede ilk beşte olan dört bankayla da bir şekilde çalışıyor olsam da ben her zaman çeşitli yenilikleri ilk önce müşterilerine sunan ve bireysel bankacılıkta devrim niteliğinde yenilikler getiren Garanti Bankasını dördüncü sırada görünce şaşırdım. Asıl bomba ise ikinci sıradaki Ziraat bankası. Son dönem de kamu yatırımlarının da artık hantallıktan kurtularak özel sektörle yarışabilir hatta onları geçtiklerini görmek güzeldi. Önce PTT ile başlayan devrim demek ki Ziraat bankasına da uğramış ki tüketicinin gönlünde taht kurmuş. Bu arada birinci bankaya değinmezsek hakaret olur herhalde İş Bankası. Tabi ki hak ediyor ne diyelim.

Kamil Mehmet ÖZKAN

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.