Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Pazarlama(cılar) İçin Sesli Kitap Önerileri

Bir önceki yazımda özellikle büyükşehirlerin gündelik yaşamında zaman geçirdiğimiz ulaşım esnasında kitap okuyarak değerlendirebileceğimizden bahsetmiştim. Ben de dinlemek istiyorum ama nereden başlasam bilemiyorum diyenler için son dönem dinlediğim, beğendiğim ve özellikle insan odaklı işler yapanların, pazarlama ve tüm kolları da dahil dinlese, iyi olabileceğini düşündüğüm sesli kitapları listeyeyeyim dedim. İlk olarak da pazarlama alanında çalışan, kariyer yapan, bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere yönelik bir liste oluşturmaya karar verdim.

Kitap önerilen geçmeden önce 9 yıl önce yazdığım bir yazı aklıma geldi. O zamanlar sosyal medya uzmanı olabilmek için Facebook’taki arkadaş sayınızın çok olması yetiyordu. Ama gerçek anlamda bir sosyal medya uzmanı olmak için psikoloji, sosyoloji, dil bilimi, marka yönetimi, pazarlama, satış ve daha yakın disiplinlerden pek çok alandan beslenilmesi gerektiğinden bahsetmiştim.

Bugün pazarlama alanında kendini geliştirmek ve çevresinde oluşan uzmanlıklarda ilerlemek isteyenler için de aynı tavsiyede bulunmak istiyorum. Çok farklı disiplinlerden beslenmeli, buralardan edindiğiniz bilgi ve tecrübeyi bir potada erittikten sonra ancak başarılı pazarlama(cı) olabilirsiniz. Öncelikli olarak da insanı iyi anlamak gerekiyor.

HBR Duygusal Zeka Seti

Son yıllarda yayınlanan okuması çok kolay, onlarca araştırma ve deneyimden yararlanarak hap bilgi haline getirilmiş Duygusal Zeka seti bile başlayabiliriz. Öncelikli olarak kendimizden başlayarak insanı öğrenmemiz iyi olacaktır. Dinlemek için tıklayınız.

  • Amaç, Anlam ve Tutku
  • Empati
  • Etkileme ve İkna
  • Mindfulness
  • Mutluluk
  • Resilience
  • Çatışma ve İletişim
  • Özgün Liderlik

HBR 10 Must Reads Serisi

Madem Harvard Business Review serisi ile başladık. Oradan devam edelim. Harvard Business Review’de yayınlanış alanında en önemli makalelerin seçildiği serisinin tüm kitapları ilginizi çekebilir. Nereden başlayayım derseniz Stratejik Pazarlama ile olabilir.

Pazarlama 201

Pazarlama konusunda önde gelen uzmanlardan Philip Kotler’in Pazarlama 4.0 ile pazarlama dünyası nereye gidiyor konusunda görüş sahibi olabilirsiniz.

Nöro-Pazarlama konusunda önemli kişilerden Martin Lindstrom’ün son kitabı Small Data da bize müşterilerimizi anlamak için büyük verinin yanında önemli içgörtüler verecek küçük dataların da peşine düşmeye çağırıyor. Bu kitap da yine günümüz dönüşen pazarlama dünyasının temellerini anlamak için önemli kaynaklar arasında sayılabilir.

Dan Ariely ile Davranış Ekonomisi

Dan Ariely davranış ekonomisi alanında önemli tespitlerle insanı ve pazarı tanımamıza yardım ediyor. İnsanlar söyledikleri gibi davranmazlar. Eğer tüm pazarlama planınızı akıllıca kurgular ile potansiyel müşterilerinizin beyanları üzerine kurduysanız mutlaka Dan Ariely’e kulak vermelisiniz. Duvara çarpmadan önce son çıkış olabilir.

(Not: Storytel’de bu eserlerin yayıncı tarafından kısaltılmış Türkçe versiyonları bulunuyor. Kitapların tamamını Türkçe okumak için basılı olarak satın alabilirsiniz. Kütüphanenize değer katacak eserlerdir. İngilizce versiyonları yine Storytel üzerinden tam olarak dinlenilebilir.)

İnsanı Tanımak

Kolay değil. Hem de hiç kolay değil. Ama bir yerden başlamamız gerekiyorsa Mark Twain’den İnsan Nedir? ile başlamak iyi gelecektir. David Eagleman’ın beynin nasıl çalıştığı ve nasıl karar aldığımızla ilgili Beynin Gizli Hayatı’nı dinlemek davranış ekonomisi tarafında Dan Ariely’i daha iyi anlamızı sağlayacaktır.

Bu kitaplar bir şeyin reçetesi değil, sadece bir sürecin başlangıcı olabilir. Hem kendimizi, hem de insanları tanımak, neye göre karar verirler, nasıl düşünürler, ne hissederler, ne söylerler, ne yaparlar, nasıl konuşurlar, nasıl anlaşırlar… Tüm bu sorular pazarlama alanında başarılı olmak isteyenlerin her gün peşinde koşması gereken sorular. Ben şuan pratikte Storytel kullandığım için oradan linkleri verdim. Ancak hem Türkçe hem de İngilizce versiyonları dinlemek için alternatif platformlar her geçen gün artıyor. Eğer Amazon Prime üyeliğiniz varsa pekçok kitaba İngilizce olarak da erişebilirsiniz mesela.

Keyifli dinlemeler.

Kamil Mehmet Özkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • Sesli Kitap Arşivi

    29 Aralık 2020 at 21:29

    Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Umarım devamı da gelir. Sesli Kitap Dinlemek çok güzel bir şey.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.