Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Uzaktaki Komşu Japonya

japan_overviewJaponya bize ne ifade ediyor? Diye sorsak otomobil, robotlar, teknoloji, bizim hayallerimizde bile göremeyeceğimiz hızda internet bağlantı hızı ve gece gündüz çalışan Japonlar ve elinde harita ve fotoğraf makineleri ile ülkemizi bizden daha iyi tanıyan Japon turistler… daha fazlasını sayamayız. Nerededir diye sorsak doğru cevabı verebilecek kaç kişi var. Bana ne Japonya’dan da diyenleriniz çoğunluktadır herhalde.

İlk Temaslar

Olayın ilk başına bizim Japonlarla ilk temasımıza dönecek olursak II. Abdülhamid Han’nın Japonya’ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni ile başlayan siyasi ilişkiler yok denilebilecek kadar düşük seviyede devam ediyor. Ertuğrul Fırtakeyni’nin ise talihsiz bir biçimde batması ise ayrı bir talihsizlik. Bu acı olay yaşandığında Japonların tüm imkanları ile yardımda bulunmasının karşılını ise yıllar sonra seksenlerde yaşanan Irak- İran savaşı sırasında mahsur kalan Japonları tüm büyük firmalar ve ülkeler reddetmesine rağmen THY uçağı ile ülkeden çıkarılmıştı.

İlişkiler Çok Zayıf

Geçenlerde ülkemize ziyarete gelen eski İstanbul Japonya konsolosu Dr. Hironao Matsutani ise ne Japonların ne de Türklerin birbirlerini tanımak için çaba sarf etmediğinden yakınmakta idi. Kültürlerimiz birebir aynı olmasa bile birçok değerde ortak özelliklere sahip olduğumuz Japonları tanımak için çok da çaba sarf etmiyoruz. Son dönemde biraz daha artan oranda Japonca öğrenmeye ilgi olsa da daha çok başlangıç seviyesinde.

Şahsen ben neredeyse tüm yurtdışı danışmanlık firmalarını ve fuarlarını ziyaret etmeme rağmen Japonya da bir yaz eğitimi bulamadığım gibi ne işin var orada seni ABD’ye gönderelim diyenlerle karşılaştım. Çok sinir bozucu bir durumdu.

shinjuku-district-tokyo-japan-1600x1200-id-25908-premiumKolay Dil Japonca

Değişik bir alfabeye sahip olması herkesin gözünü korkutsa da aslında Japonca yapı olarak Türkçe’ye çok benzeyen bir dil. İddia ediyorum ilk defa İngilizce veya İspanyolca öğrenmekten Japonca öğrenmek çok daha kolay. Kanchi alfabesini öğrenmeniz gerek yok. Hiragana ve katagana denilen otuz ikişer şekilden oluşan hece alfabesini öğrendiniz mi Japonya’da her şeyi yaparsınız. Zaten hepimiz default olarak İngilizce bildiğimize göre.

Japonlarla bu kadar uzak olmamıza rağmen yine de aramızda tarifi zor olan bir sevgi bağı var. Bunun sebebini ise henüz çözemedim. Anlayan varsa bana da haber verirse sevinirim. Bizde Japon turistlere ve Japon halkına ayrı bir itibar ve sevgi varken aynı karşılığı Japonlardan da görüyoruz. Bu arada Japonya’ya gitmek isteyenlere üç ay için vize uygulanmıyor. Her fırsatta ABD’yi ziyaret eden seyyahlarımız biraz da güneşin doğduğu ülkeyi ziyaret etse daha çok şey kazanırlar diye düşünüyorum.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.