Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Pepsi – Generation Next

pepsi seda sayan kampanyasıPepsi, cola tarihinin ilk yıllarından günümüze dek Coca-Cola’nın en büyük rakibi olmuş, kola savaşları zamanında yaptığı unutulmaz kampanyalarla tüketicilerin gönlünde taht kurmuştu. Zaman zaman öne geçse de rakibini genelde yakından takip etmiştir. En önemli ve akıllarda kalan kampanya ise “Generation Next”, yeni nesil içecek olarak tüketiciye koladan farklı olarak bir yaşam biçimi satmasıydı. Farklı olan, gelecek nesillerin içeceğinden içerdi.

Pazarlama açısından da devrim niteliğinde bir kampanya idi. Sadece şekerli, boyalı bir su satmıyor, aynı zamanda bir yaşam biçimi satıyordu Pepsi. Kampanya çok başarılı olmuş, satışlar artmıştı. Spice Girls’ün Generation Next şarkısı hala kulaklarımızda çınlamakta…

Kullandığı reklam yıldızları da genelde genç ve uluslararası yeteneklerdi. Aklımızda kalanlar, Spice Girls grubu, Beyonce, Pink, Britney Spears, Micheal Jackson, Tarkan, Beckham… sıralamaya baktığımızda her hangi bir gariplik görülmemekte. Hepsi reklamda oynadığı dönemde dünya gençliği tarafından kabul görmüş yıldızlardı.

Yazımın başından bu yana hikâye geçmiş zaman kullanıyorum çünkü yukarıda bahsettiklerim geçmişte kalmışa benziyor. Nerden mi çıkardım. Ben çıkarmadım, Pepsi öyle dedi. Nasıl mı, inceleyelim.

Türkiye’de Pepsi yaz dönemi ki kola satışlarının en fazla olması beklenen döneminde araştırmalarda her zaman şaşırtıcı seviyede ev kadınlarının en çok güvendiği kişi olan Seda Sayan’ı reklam yıldızı olarak seçti ve kampanyalar tamamen Seda Sayan merkezli oldu. ( Bu kadar evlenip boşanan bir sanatçıya ev kadınları neden bu kadar güvenir, çözemedim.) Seda Sayan pazarlama açısından gerçekten önemli bir değere sahip, ama hangi markalar için onu düşünmek lazım.

Eğer ev kadınlarına hitap eden bir ürününüz varsa Seda Sayan en doğru isim. Zamanında düzenlediği terlik reklamlarının başarısı bile referans olarak önemli. Ama Kola için ne kadar uygun bir ikon tartışmalı bir konu. Aynı zamanda da eczane camlarında zayıflama çayı reklamında da boy göstermesi herhalde Pepsi Max Zero için takviye edici bir uygulama.

Tüm bunlar yıllarca “Generation Next” diye bizlere kola satan Pepsi’nin stratejiyi ve hedef müşteri kitlesini değiştirdiğini düşündürüyor. Ne diyelim artık kolayı eve anneler alacak. Dışarıda mı ne yapacağız, herhalde aklımıza ilk olarak gelen marka Pepsi olmaz, hele son dönem de çıkan onca sağlıklı alternatifinden sonra…

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • sezgin

    07 Ekim 2009 at 20:14

    selam pepsi yazını okudum yazdıkların dogru bende pazarlama ile ilgileniyorum ekonomi burslu mezunlarındanım.. yazında kullandıgın seda sayan resmi sen mi yaptın?
    sen yaptıysan resmi kullanabilir miyim?
    başarılar

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.