Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Android İstilası

Beş yıl önce kimse tahmin edemezdi açık kaynak kodlu android mobil işletim sisteminin bugünlere geleceğini…  Andy Rubin Cayman adalarında kafa dinlemek için gittiği tatilden açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi fikriyle döner. Bol oksijen ve okyanus havası yaramıştır. Silikon vadisindeki herkes olumlu yaklaşmaz tabi bu fikre. Bir avuç mühendisle kurduğu şirket Google tarafından keşfedilir ve hikaye başlar… ( Bugün bile  tahminlerinizden çok daha az mühendisle çalışıyoruz diyor Rubin Ekim ayında Newsweek’e verdiği röportajda.)

Günlük 250.000 Android telefonu aktive eden Google, böylece  Kuzey Amerika’da mobil işletim sistemi liderliğine oturuyor, eski dost yeni düşman Apple’ı geçerek. Her ne kadar Apple ipad ve ipod touchla beraber halen iOS ile liderliğin kendisinde olduğunu savunsa da Android dünya sıralamasında  üçüncü sırada yerini aldı bile. Her geçen günde hızla yayılmaya devam ediyor. İlk sırada ise hantal diye nitelendirdiğimiz Nokia’nın Symbianı var.

Peki neden bu kadar Android hastası olduk. Bilgisayar dünyası açık kaynakta Linux’e vermediği desteği neden mobil dünya Android’e verdi.

Android’in arkasında google var ve tüm versiyonlarda google ile tam entegrasyon garantisi veriyor. Bu büyük etken. Aynı zamanda açık kaynak kodlu olması dolayısıyla her üretici istediği gibi arayüz tasarlayıp telefonuna istediği özellikleri ekleyebiliyor. Google’ın internet hizmetlerini de arkalarına alarak hem kendileri uygulama geliştirip içeriği zenginleştirebiliyor, hemde uygulama dükkanlarıyla kullanıcıya binlerce uygulama sunma imkanına ücretsiz sahip oluyorlar.

Apple yanlızları oynuyor ve iOS’u sadece kendi geliştirdiği cihazlada kullanırken, Windows ise mobile 7 ile çıkışı yakalamasına karşın her cihazdan lisans ücreti alıyor. Bu durumda Motorola ve Samsung gibi devler Android’e yöneliyor.

Android ise her geçen gün yenilenerek en yakın rakibi iOS’u özellik ve rahatlık olarak da geçmeyi planlıyor. Ülkemizde de Android OS Samsung Galaxy S ile bilinirliğini arttırdı ama kat etmesi gereken daha çok yol var.

Görünüşe göre açık kaynak ilk kez paralı sistemleri geçecek. Tabi bunda Google etmeni büyük. Tabi daha çok reklam gösterme niyetinde olan Google’a rağmen Android ne kadar ücretsiz diye nitelendirilebilir. O da ayrı tartışma konusu…

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.