Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Mahremiyet mi ? Biz Onları Çoktan Aştık !

Çok değil sadece 5-6 yıl öncesine gidelim. Google’ın fenomen internet şirketi olarak konuşulduğu, çekişmenin sadece Microsoft-Google arasında güç göstergesi olduğu günlere dönelim. Sosyal medyanın henüz tam anlamıyla tanımının bile yapılamadığı zamanlardaki tartışmaları hatırlayın.
Google, kullanıcıların bilgilerini ( ki buradaki kullanıcı bilgisi şahısların özel bilgileri değil, aramaları sonucu ortaya çıkan istatistikler, yani isim, telefon, doğum tarihi, arkadaşları, sevdiği film vb. Şeyler değil.) satıyor diye tartışmalar yapılmakta, Google’a karşı kişisel mahremiyeti ihlal ettiği yönünde hararetli suçlamalarda bulunulmaktaydı.
Sonra Terlikli Çocuk devriyle birlikte herşey çok çabuk değişti. Eskiden (özellikle yurtdışında birinin telefon numarasını, hele hele ilişkisini, ev adresi gibi şeyleri) soracaktınız da o size söyleyecek, yok böyle birşey. Hemen “bu adam benim özel bilgilerimi ne yapacak”, kişisel mahremiyete saldırıdan ilk gördüğü polise şikayet eder en azından bir karakol ziyareti yapardınız. Ülkemizde pek umursanmasa bile yine de çok hoş karşılanmazdınız. Bugün 600 milyon kişi kendi rızalarıyla bu bilgileri tüm dünyaya, özellikle de uygulama geliştiricilere teslim eder oldu.
Arama trendlerinin pazarlama alanında kullanılmasının suç sayılmasından geçtik artık tüm bilgilerimizi kendimiz teslim eder olduk. En sevdiğimiz müzik türü, okuduğumuz kitaplar, arkadaşlarımızın sevdikleri şeyler. Bununla da yetinmedik tüm gittiğimiz mekanları paylaşır olduk. Nerelerde takılır, nasıl eğleniriz. Bunların hepsini insanlar kendi istekleri ile paylaştılar, paylaşmaya da devam ediyorlar. Hani bizim kişisel mahremiyetimiz vardı. Nereye gitti şimdi o?
Kimse Facebook’u bizim izin verdiğimiz bilgileri paylaştığı için suçlayamaz. Sosyalleşmek adına hayata dair verdiğimiz ipuçlarının pazarlama alanında kullanıması etik sınırlar içinde gayet doğal.

Facebook’un Google’dan en büyük transferlerinden olan COO Sheryl Sandberg, Time’da artık kalabalıkların işbirliğinden (Crowdsourcing), arkadaşların işbirliğe (Friend Sourcing) geçiş olduğunu vurguluyor. “Bir şeyi 1000 kişinin beğenmesi mi önemli? Yoksa 5 arkadaşınızın beğenmesi mi?” Markalar da bu durumun farkında olduklarında Facebook profil ve arkadaşların tercihlerine paralel teklifler sunma yolunda çaba sarfediyorlar. Sizi, sizden daha iyi tanıyacak sistemler kurma peşindeler. Ve bunu her an severek isteyerek paylaştığımız bilgilerden elde edecekler. Etik midir? Bu beni aşan bir soru. Ancak şunu biliyorum, sanal da olsa kendimizi kaybedip olur olmadık şeylerimizi anbe an paylaşmayın derim.
Artık insanlar hiç olmadığı kadar mahremiyetini kaybetmiş durumda. Ve bunu kendi rızaları ile yapıyorlar. Bu durum ileride birçok probleme yol açar mı bilinmez ama Google CEO’su Eric Schmidt’in de dediği gibi “Bugün sosyal ağlarda tüm mahremiyetini açığa vuran kişiler gelecekte isimlerini değiştirmek zorunda kalacaklar.”

Kamil Mehmet ÖZKAN

Yeni Medya-cı

20.01.2011

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.