Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Görsel Gerçeklik, Yeni & Geleneksel Medya

Teknolojik yenilikler konusunda Hollywood çoğu zaman Silikon Vadisinde önde gitmektedir. Önce hayal dünyalarının tüm genişliği ile yönetmenler filmleri çeker, sonra silikon vadisindeki beyinlere de bunu gerçek hayata kazandırmak düşer. Son yıllarda teknolojik gelişmeyle ilgili neredeyse tüm sunumlarda Geleceğe Dönüş ve Azınlık Raporu filmlerinden bahsedilir. Benim şahsi iddiam bundan 15 yıl sonra da, geçen yıl ülkemizde de oynamasına rağmen yeterince sansasyon yaratamayan Suretler filmi sunumlarda boy boy gösterilecek. Aslında kişilere hak vermek gerek. Kendilerinin yerine geçecek 3 boyutlu ve fiziksel robotlarla yaşanılan bir hayat herkese ürkütücü gelebilir. Ama bunu gerçekleştirmek için onlarca laboratuarda binlerce mühendis gece gündüz çalışmaya devam ediyor.

Bolter ve Grusin ise Introduction : Double Logic of Remediation isimli giriş yazılarında Wire filmini baz almışlar, remediation kavramını açıklamak için. Remediation ise bence verilen mesajın yeni bir form kazanması olarak kapalı bir cümle ile açıklanabilir.

Modern çağın teknolojileri ile yaygınlaşan görsel gerçekliğin, kişilere yaşanan o anı anımsatmak, o andaki duyguları yaşatmak olarak ele alınacaksa çok da yeni bir şey olmadığını belirtiyor Bolter&Grusin ikilisi. 1500’lerde çizilmiş bir resim de görsel duyguları kullanarak bize oradaki olayı anlatabiliyorsa günümüzdeki 3 boyutlu gözlükler kullanarak nispeten daha fazla yaşadığımız bu duygunun başlangıç tarihini çok daha gerilere atabiliyor.

Peki yeni medyanın bu yaşanan görsel gerçeklik olaylarındaki rolü nedir diye sorduğumuzda, sadece zamandan, mekandan ve maliyetten yapılan tasarruf, anındalık  gibi önemli faydaları bulunmakta. Sinema sektörü bize bir hikayeyi anlatmak, o anı tekrar zihnimizde yaşatmak için milyonlarca dolar harcarken, bugün sadece bir webcam ile neredeyse sıfır maliyete yayın yapılabiliyor. Temelde aynı amaca sahipken biri milyonlarca dolar harcıyor, diğeri ise maliyetsiz izleyicinin zihnine ulaşabiliyor hale geldi.

Olayın bir diğer boyutu da geleneksel medya ile yeni medyanın birbirine yakınlaşıyor olması. Bolter & Grusin burada CNN’ni örnek olarak vermiş. CNN cepheye gönderdiği ve geleneksel medyayı temsil eden savaş muhabirleri ile TV yayını yaparak geleneksel medyayı görevini başarılı bir biçimde yerine getirirken, aynı zamanda dijitalleştirdiği içeriği iPad veya Android uygulaması ile mobil cihaz kullanıcılarının sadece ağa bağlanması karşılığında onlara ulaştırması ise yeni medyaya olan entegrasyonunu temsil ediyor.  Birinde görsel gerçeklik TV sinyalleri ile (ABD’ de tüm Tvler dijital yayına geçmiş bulunmaktadır, ama biz Afrika kıtasında CNN izleyen seyircileri baz alalım) sağlanırken, diğerinde bazen web sitesindeki bir görsel yada yaygın genişbant sayesinde popülerleşen dijitalleştirilmiş görüntü, web sitesi veya uygulamalar ile seyirciye ulaşıyor.

Kamil Mehmet ÖZKAN
yenimedyaci.com
Görsel : http://www.wired.com/techbiz/startups/magazine/16-06/st_cyberwalk

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.