Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yakınsama Aforizmaları: Akıllı Billboard

Geçenlerde Bursa Otogar’ında şehiriçi ulaşım araçlarının bulunduğu bölümde beklerken billboardlar ve üzerlerindeki reklamlara baktığımda çokda efektif olmadıklarını düşündüm.

Şehrin hemen her bölgesine otobüs kalkıyor ve bunlar yanyana dizilmişti. Her şehirde olduğu gibi Bursa’nın belli belli bölgeleri belli demografik özelliklere sahiptir. Neden belli bir hedef kitleye seslenmeyi amaçlayan bir kampanya herkese gösterilsin.
En azından benim de beklediğim ve üniversite kampusüne otobüs kalkan duraktaki reklam neden genç kesime hitap etmiyordu. Hedefli reklam çalışmalarının önem kazandığı günümüzde marka tarafından bunlar neden sorgulanmıyor anlamış değilim. Ben gençlere hitap eden bir ürün kampanyası düzenliyorsam reklamım neden alakasız yerlerde gösterilmeliydi.

Kişiselleştirilmiş outdoor rüyasını Minority Report filminden hatırlıyoruz. O zamanlar imkansız gibi görülen ama günümüzde gelişen teknoloji ile mümkün olan bu fikri Immersive Labs firması hayata geçirmiş.


Yapılan yazılımla yakınsama kültürünün örneği olarak billboard Foursquare ve Twitter verilerini analiz ediyor, çevresini algılıyor, ona kimin baktığını biliyor. Bu outdoor reklamcılıkta çığır açacak birşey. Dijitali kökten reddeden (hâlâ) klasik kafalı reklamcıların da aslında toptan reddetmek yerine nasıl entegre edebileceklerini düşünmeleri gereken bir örnek. İnsanlar anlamsızca kağıt tüketiminin ne zaman sona ereceğini tartışacaklarına yeni ile eskiyi nasıl entegre edeceklerini düşünseler hayat daha da yaşanılabilir bir hale gelecektir.

Akıllı billboardlara geri dönersek bu teknoloji ile outdoor reklamlarınızda da efektif sonuçlar alabilecek, markanızın doğru kitleye ulaşmasını sistemin size sunduğu veriler incelerken harcadığınız paranın yarısının değilde tamamının efektif olduğunu görmek en azından patronları mutlu edecektir. Ama asıl kazanacağınız nokta müşteriye yaşatacağınız deneyimle onu tekrar size geri getirdiğinizde olacaktır.

Daha fazla bilgiyi http://www.immersivelabs.com/ ‘dan alabilirsiniz.

Kamil Mehmet ÖZKAN
@kamilozkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.