Semantik Hayatımızı Ne Kadar Yönlendirecek
Son dönemde benim sıkça kullandığım bir kelime web 3.0 gelecek. Semantik web sayesinde uygulamalr bizi bıraktığımız izlerden, beğendiğimiz şeylerden, arkadaslarımızdan ve onların begendikleri… Gibi seylerden tanıyacak ona göre bize teklif sunacak.
İlk bakışta kulağa hoş gelse de biraz daha derinlere indiğimizde hayatımızı bir çember icine almak bizi geçmişimizle yargılamak ve hapsetmek de olabilecek bu uygulamalara daha temkinli yaklaşmaya karar verdim.
Yukarıda bahsedilen kurgu pazarlama ve marka departmanları icin biçilmiş kaftan olsa da bir insan ve tüketici olarak bakıldığında bir süre sonra bana zarar verecekse nasıl hayatımı kolaylaştıracak.
Gunümüzde sınırsız diyebileceğimiz boyutlarda bilgi üretilmekte. Bilginin organize edilmesi ve sadece işimize yarayanlara erismek hem zaman hem maliyet açısından çok önemli. Ama burada izlenecek yol çok önemli. Arkadaslarımın beğendiği her haber beni ilgilendirmeye bilir. Veya bir arkadaşımın beğendiği bir filmi ben beğenmek zorunda mı kalacağım. Veya tersten soralım bana teklif edilecek tüm filmler arkadaş çevremin sınırları çerçevesinde mi olacak. Bu her konuda aynı sekilde irdelemek gerek.
Bir süredir Zite uygulamasını iPad’im de kullanıyorum. Belli zaman aralıklarında belli haberleri okuduğum icin program bir süre sonra benim okumak isteyebilecegim birçok konuda haberleri filtreleyip bana göstermez oldu. Ona verdigim birkaç ipucundan sonra beni tanıyormuş gibi davranıp beni yönlendirmeye başlamış oldu.
Amacım semantik Web’i kötülemek değil. Sadece fütursuzca birşeyleri kabul etmek yerine biraz daha düşünmeye sevketmek.
Kamil Mehmet Özkan
No Comments