Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

2015’te Reklam Sektörü

20110614-105433.jpg

Okullarda pazarlama dersine girişte hep şu öğretilir, zamanında üretim az olduğu için tüketici zaten elde ne varsa onu almak zorunda idi ve pazarlamaya o kadar ihtiyaç yoktu. Aslına nostaljik reklamlara bakıldığında bu anlatılanı destekler nitelikte.

2015 yılında Global reklam pazarı 600 milyar $’ı aşacak. Emarketer’in son rakamları bunu gösteriyor. Bunu ilginç kılan ise 2010 ile 2015 arasına %30 civarında büyümüş olacak. Peki buraya nasıl geldik. Üretimin uzakdoğuya kayması, ürünlerin çok çabuk büyük markalar tarafından bile kopyalanabilir hale gelmesiyle pazarlamaya olan ihtiyaç artıyor. Artık reklam çalışması yapmakta yetmiyor, tüketiciye bir hikaye, bir yaşan tarzı satmanız gerekiyor.

Doğal olarak da reklam harcamaları artıyor. Ucuz üretimin rövanşını reklama harcataak alıyor sistem aslında.

20110614-105531.jpg
Dijital reklam pazarına baktığımızda 2015 yılında reklam pastasından %22 lik bir pay almaya hazırlanıyor. Burakam çok önemli aslında. Halihazırda % 14’lük pay çok da adil değil. Yeni e-ticaret ve lokasyon bazlı pazarlama eğilimi ile artık küçük işletmeler çok daha fazla online harcama yapmaya, daha doğrusu bu işi öğrenmeye başladı.

İki haneli rakamlara koşarak büyümeye devam edecek olan dijital reklam pazarı hacim olarak da kedini ikiye katlayarak 132 milyar $’a ulaşacak. Google ve Facebook gibi devler reklam pastasından aslan payı almaya devam etsede lokal olarak da üretilen reklam çözümleri pazarı büyütmeye devam edecek gibi.

Kamil Mehmet Özkan
@kamilozkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.