Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Sosyal Medya Markanızı Lovemark Yapıyor

20110630-145133.jpg

Sosyal medya rüştünü ispat etse de hala ne kadar gerekli olduğu konusunda tartışmalar devam ediyor. Dünkü yazımda da satış için iyi bir kanal olup olmadığını tartışmıştım. Sosyal medya müşteriyi dinlemek, kendinizi onlara anlatmak ve ürünleriniz için feedback almak gibi birçok pazarlama işlevini verimli şekilde yerine getirecek araçlar sunuyor. Bunların yanında Kevin Roberts’in bize kazandırdığı lovemarks konusunda da marka açısından fırsat aracı olarak kullanılabilir. Sosyal medyada tüketicinin kalbini çaldığınızda sizin ürünlerinizi almaya daha istekli oluyorlar.

Bir ürünü like ettiğinde kullanıcıların %61’inin ürünü alma isteği öncesine göre daha da artıyor. Yine %36’lık kesim ürünü almaya istekli oluyor. Bunun anlamı ne diye düşünürsek, sosyal medyada tüketici ile karşılıklı etkileşime markanız hakkındaki düşünceleri deiştirerek müşterinin size daha sempatik bakmasına sebep oluyor.

20110630-145528.jpg

Yukarıda Facebook araştırmasını destekler nitelikte bir veride ABD’li sosyal medya takip ve analiz ürünleri satan Hubspot’tan geliyor. Veriler ABD’li kullanıcılara ait, ama genel eğilimde buna yakın seviyede olacaktır. Twitter kullananların %79’u çevresine tavsiye ediyor. Bu %23 ise bunu birçok marka için yapabileceğini belirtmiş. Yanlızca %15’lik kesim paylaşmayacağını belirtmiş. Önemli olan tüketiciyi sizi takip etmeye razı etmek. Bunun içın de yukarıda belirtimiz lovemark faktörünü iyi kullanmak gerekiyor.

Sosyal medyada yer almalımıyız diyen pazarlama departmanı çalışanları için önemli bir araştırma yukarıdaki. Olaya satış olarak bakarsaksosyal medyada sizi takip edenlerin veya like edenlerin anında sizden ürün almasını beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Bunu vaad edenlerin de bir süre sonra vaadlerini yerine getiremedikleri görülmektedir.

Sosyal medyanın markanın algısına ve dolaylı olarak satışa etkisine hala itiraz eden olmaz herhalde. Büyük oranda da pazarlama departmanları tarafından kabul edilmiş durumda.

20110630-151240.jpg

Son olarak sosyal medya günümüzde hangi departmanlar tarafından birinci derece kullanılıyor diye baktığımızda ilk sırada pazarlama departmanını görüyoruz. Halkla ilişkiler olaması gerektiği gibi ikinci sırada ama biraz daha önem verseler fena olmayacak. Satış departmanlarını bazı sektörler hariç şimdilik birinci derecede ilgilendirmese de dolaylı yoldan sosyal medya satışları arttımak için önemli mecra. Dün bu konuda “sosyal medya gerekli mi?” yazısında detaylı açıklama yapmıştım.

Kamil Mehmet Özkan
@kamilozkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.