Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Eski – Yeni Medya … Ne Farkeder…

yeni medya - eski medya

Yeni deneyim : medya mecraları

İnternet ve bağlı cihazlar gelişip yaygınlaştıkça eski medya devleri ( burada eski medya’dan kasıt tüketilen içeriği eski nesil araçlar ile dağıtan ve bu alanda köşebaşlarını tutmuş kesimdir.) ile yenilikçiler arasında hep bir kavga süregelmiştir. Bu konuya daha önce değinmiş ve gayet açıklayıcı bir örnek vermiştim. Eski medya, yeni medyayı yener mi. Basılı gazete kitap tarih olur mu?…

Bugün hala pikup’tan müzik dinleyip zevk alan bir kesim varsa yüzyıl sonra da basılı kitaplardan kitap okuyanlar olacaktır. Bunu tartışmak çok anlamsız ve gereksiz. Hem şuna da değinelim bugün basılı kağıtlarından vazgeçemeyenlerin ataları da bir zamanlar parşöment savunucuları tarafından  acımasızca eleştirilmiştir büyük ihtimalle…

Dijital yeni bir ortam (medya) ve içerik üreticileri buna da ayak uydurmak, gerekliliklerini yerine getirmek gerekiyor. Tüketici de içerik üretir hale geldiyse onunda sürece dahil ederek, ona güzel deneyimler yaşatabilir yine varlığını sürdürebilirsin. Hem her dönemin kendine özgü özellikleri yok mu? Matbaa bulunmadan önce kitaplar sadece belli bir kesime hitaben çok az yazılırken, kullanılan dil ve içerik o kesime özel üretiliyordu. Matbaanın çıkması ile birlikte nasıl ki daha geniş kitlelere ulaşmak için içerik üretilir hale geldiyse yeni medya (dijital) ortamda da oyun bir kez daha değişmis, içerik üretim yöntemlerine tüketicide dahil edilir hale gelmiştir.

Bu yeni sürece ayak uyduramayan devler, yıllardır engel olmaya çalışsalarda sistem eninde sonunda kazanmıştır. Ayak uyduranlar kazanmıştır. Sadece müzik endüstrisinde Sean Parker ve Napster ile başlayan ve iTunes başarısır ile devam eden süreç bugün Spotify ile çok daha farklı bir yöne doğru ilerlemektedir. ( Maalesef ülkemizdeki sektör henüz bu ortamı bile tam olarak bilmediklerinden bahsi geçen servisleri henüz kullanamamaktayız. )

Geçenlerde yeni medya ortamına en iyi ayak uydurabilen eskilerden olan Guardian yazarı Roy Greenslade, yazdığı “Tablet journalism is the future – but what are we doing about it?” ( Tablet cihazlar gazeteciliğin geleceği, peki biz bunun için ne yapıyoruz? ) isimli makalesi bir itiraf mektubu gibiydi. John Meehan’dan ( Hull Daily Mail’in eski editörü) alıntıladığı sözler aşağıda. Devamını burada okuyabilirsiniz.

“The industry cannot be focused predominantly on print. The platform is not important – the content is…

Regional media businesses have spent years agonising over ‘the internet’. What do we put on it? Who does it? How do we make money on it?… ”

Önemli olan kullanılan kağıdın kalitesi veya kağıt değil. Önemli olan tablet de değil. Önemli  olan üretilen içerik. Onlarca yıl önce Marshall McLuhan “Medium is Massage” derken bunu kastediyordu. Bu saçma tartışmalara girenlerin acaba kaçı açıp McLuhan okudu ?

Kamil Mehmet Özkan

@kamilozkan

 

Görsel kaynak.

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.