Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Habere Ulaşmanın Yeni Yöntemi

Yeni Deneyim; Yeni Araçlar

Eskiden en büyük keyfimdi pazar sabahları 4-5 gazete alıp sağlam bir kahvaltıdan sonra tüm ekleri ile birlikte okumak. En son ne zaman basılı bir gazete aldığımı hatırlamıyorum…

Yeni teknolojiler ve cihazlar hayatımıza girdikçe haberi tüketme biçimimiz de değişti. İlk zamanlar yavaş internete rağmen büyük medya gruplarının içeriğini internet sitelerinden tüketmeye başladık. Daha sonra web 2.0 diye birşey hayatımıza girdi. Biz de içerik üretir olduk. Gün geldi kaynaklar o kadar çoğaldı ki takip etmek de zorlaştı. Ama bilgiye erişme isteği XML ve RSS teknolojileri ile birlikte yine galip geldi. RSS okuyucuları ile istediğimiz haberi, bloğu, içeriği takip eder olduk.

Sonra hayatımıza mobil cihazlar, mobil internet, tablet cihazlar ve 3G gibi kavramlar girince bilgiye eriştiğimiz cihazların yapıları biraz daha değişti. Heran heryerden bilgiye erişebilir hale geldik.(Ubiquitous dediler bunun için) Cihazların özellikleri arttıkça insanoğlunun estetiğe olan ihtiyacı daha görsel programların yazılmasına olanak sağladı. Artık kendi seçtiğimiz içeriğe şık atayüzlerden erişir olduk. Bana ilk zamanlar neden iPad aldığımı soranlara  Flipboard ve Zite programlarını gösteriyordum. Bazıları benimle aynı heyecanı yaşarken boş boş bakanlara da çokça rastladım.

Eskiden sadece haber kanalı olarak belli ajansların sunduğu içerik yeterli gelirken artık arkadaşlarımızın gittikleri yerler, beğendikleri şeyler, çektileri fotoğraf ve videolar da takip etmemiz gereken içerikler haline geldi.

Diğer yandan mobil cihazlar gittikçe akıllandı. Tabletler yaygınlaşmaya başladı. Bilgisayarlar önemini korumaya devam etti. Her an heryerde ağa bağlı olarak yaşamaya başladık. Özellikle iPad sonrası kullanıcı deneyimi konusunda tabletlerde büyük gelişmeler yaşandı. Daha iyi işlemciler, daha net ekranlar, GPS, gyro gibi özellikler yazılımcıların hayal güçleri ile birleşince beş yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz aplikasyonlara sahip olduk. Tüketim alışkanlıklarımız birkez daha değişti.

Geçenlerde Mashable kurucusu Pete Cashmore 2012 trenlerinin başında news aggregator’ları ilan ettikten bir kaç gün sonra Flipboard sürpriz şekilde iPhone uygulamasını piyasaya sürdü. Pek sürpriz olmasa da Zite da birgün sonra iPhone sürümünü paylaşırken, bu konuda uzun süredir çalışmakta olan Google Currents uygulamasını hem Android, hemde iOs için şimdilik sadece ABD’de kullanıma soktu. Currents kullanmayı planladığı reklam altyapısı ile büyük ses getirebilir. Ona ayrıca değinmekte fayda var. Pulse, Flud ve benzerleri ise deneyimi ve tasarımı biraz daha farklılaştırarak pazardan pay kapma peşindeler.

Haber kaynakları eskisi gibi içerik üretmeye devam ederken kullanıcıların tüketim biçimi değişiyor. Buna ayak diretenler maalesef çok fazla ayakta kalamayacaklar. Ülkemizde hala basılı gazete satışlarını düşürüyor diye mobil aplikasyon yayınlamayan medya grupları Zite, Flipboard, Pulse ve ülkemize geldiğinde Currents ile nasıl savaşacaklar.

İktisat diliyle açıklayacak olursak sonsuz içeriğe, sınırlı zamana sahip kullanıcılar minimum çaba ile maksimum içeriğe ulaşmak istiyorlar. Gelişmeler de bunu destekler nitelikte. Pazarın gidişatı da bu yönde. Önemli olan şimdiki durumuna bakıp bununla savaşmak değil, durumu fırsata çevirmenin yollarını aramak lazım. Ey kemikleşmiş Türk basını…

Kamil Mehmet ÖZKAN
@kamilozkan
Tags:

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.