Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Google Currents Kurtarıcı mı?

Bir önceki yazımda değişen haber okuma deneyimine değinmiştim. Artık akıllı cihaz ve tablet kullanıcıları web 1.0 döneminden kalma tasarımlara sahip sitelerden değil, ellerindeki cihazların ekranlarına ve bağlantı hızlarına göre optimize edilmiş programların arayüzünden erişir oldular. Bu konuya Wired dergisi geçtiğimiz yıl Web is Dead makalesiyle açıklama getirmeye çalışmıştı.

Geçtiğimiz hafta Google uzun süredir üzerinde çalıştığı haber ve içerik okuma uygulaması Currents’ı şimdilik sadece ABD’de kullanıma açtı. Flipboard ve Zite benzeri bir yapıya sahip olan ve kullanıcıların mevcut içerik sağlayıcılarından ve kendi ekledikleri kaynaklardan seçip kendilerine özel günlük, anlık haber kaynağı oluşturmasının içerik sağlayan kesim kendi Analytics ve en önemlisi kendi adsense hesaplarını entegre ederek belki de normal kanallardan elde edemeyecekleri trafiği ve geliri elde edebileceler.

Basılı yayıncılıktan dijitale sadece neredeyse etkileşimi sıfır web sitelerinin ötesinde geçemeyen medya devleri yıllardır kendilerine dijital kanallarda hatırı sayılır gelir elde edemediler. Ölçüt olarak ziyaretçi sayısının baz alınması online yayıncıları reyting(!) uğruna kalitesiz içeriği sunmaya zorladı. En çok hit’i erotik galeriler alırken haber siteleri amaçlarından sapmaya, buna direnenler yarışın çok gerisinde kalmaya başladı.

PC monitörlerinin uzun süreli okumaya elverişli olmaması ise başka bir etken olarak karşımıza çıktı. Tüketici okumuyor sadece resimlere ve videolara bakıyor mazeretinin arkasına saklanıldı hep.

Özellikle kaliteli yayın yapıp para kazanmak isteyen platformlar için Currents büyük fırsat olabilir. Zamanında Adwords ve Adsense ile internet reklamcılığında çığır açan Google, değişen yeni dönemde de Currents benzeri servisleri ile bu öncülüğünü sürdürebilecek mi. İnternetten bir türlü para kazanamayan yayıncılar en sonunda mantıklı bir modelle muratlarına erebilecek mi ? Bu konuda kesin bir şey söylemek için erken. Bu arada Google’ın da Currents’ı biran önce yaygınlaştırması gerekiyor. Zira rakipleri Flipboard ve Zite oldukça güçlü…

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.