Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Mobil Dönüşüm, 9 Ocak…

Tam beş yıl öncesine 9 Ocak tarihine gidelim. Steve Jobs yine sahnede, size bugün 3 farklı cihaz tanıtacağım diye başlıyor söze… Halbuki o salondaki herkes Apple’ın uzun süredir ortalıkta dolanan yeni telefonu için orada… Yeni bir iPod, telefon ve nefes kesici bir internet cihazı… Ve iPhone böyle doğuyor. Akıllı telefonların daha da akıllandığı döneme girilmiş oluyor…

Dokunmaktik, yepyeni bir arayüz, yüksek kalitede ekran çözünürlüğü ve işlemci gücü. Artık cebimizde taşıdığımız cihazlara hala telefon desek de aslında 100.000 lerce uygulamadan sadece biri telefon özelliği. iPhone sektörün yönünü değiştiriyor, Google o dönemde daha çok Chrome OS’a umut bağlamış olsa da Android’in potansiyalini görerek ağırlık merkezini buraya kaydırarak iOs’un karşısında en güçlü rakip olarak yer alıyor. Microsoft ise geçenlerde Webrazzi’deki tablet yazımda da değindiğim gibi uzunca bir süre bu konuda sessiz kalmakla yetiniyor. En sonunda Windows Mobile 7 piayasaya sürüldü ama hem uygulama geliştiricileri başka platformlara kaymıştı, hem de tüketici iOs ve Android’e alışmıştı. Nokia ise dünya devi olarak kendini güvende hissederek çok fazla ayak uyduramadı bu değişime ama yanlış yaptığını anladığında Blackberry gibi çok geç kalmış olacaktı.

Aradan 5 yıl geçti. Mobil dünya oldukça değişti. Samsung Apple’a karşı Android kalesiyle en fazla çaba sarfeden ve kazanan firma oldu. Büyük değişim başladı. Nokia tüm umutlarını Microsoft’a bağladı. Şık klavyeli Blackberry’ler kimsenin ilgisini çekmez oldu. Artık kullandığımız cihazlar sadece telefon olmaktan çıkıp interneti kullanma biçimimizi değiştirdi. Wired dergisi 2010‘nun sonbaharında “The Web Is Dead. Long Live the Internet“ derken artık cebimizdeki cihazları ve uygulamalar üzerinden yaşanan yepyeni bir hayata yelken acıyordu.

Artık yeni donemde cihazlar birbiriyle konuşarak hayatımızı daha kolay hale getirecek. SoLoMoClo (Social,Local,Mobile,Cloud) dörtlüsü hayatımızda daha fazla yer eder olacak. Örnek olarak ben bu yazının ilk iki paragrafını sabah emniyet müdürlüğünde pasaport sırası beklerken iPad’den yazdım. Devamını Üsküdar-Beşiktaş motorunda iPhone’dan tamamladım. Bunun için ekstra birşey yapmam, yazı anında tüm cihazlarımdan erişebileceğim şekilde senkronize oldu. Yazının kontrolü ve düzenlenmesini de ofise gidince bilgisayarımdan yaptım ve yayınlıyorum.

Önümüzdeki dönemde bulut bilişim, akılanan mobil cihazlarımızla (telefon ve tablet) çok daha fazla önem kazanacak. Yeni iş modelleri bunun üzerine kurgulanacak ve iş yapış şekillerimiz değişecek. Hep birlikte göreceğiz… Steve Jobs iPhone’nun 5. yaşını göremedi ama o gün de dediği gibi Apple telefonu tekrar icat etti.

Kamil M. ÖZKAN
@kamilozkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • ali kemal ergelen

    16 Ocak 2012 at 16:27

    her yaptığın işi fırsata dönüştürmek mümkün, yeter ki at gözlükleri ile bakma, kullanıcı odaklı ol ama kullanıcının dününü iyi bil, bugününü yaşa ve yarınını kurgula.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.