Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Koltukta Alışveriş ve Mobil Ticaret

20120119-134608.jpg

Koltukta otururken birden bilet satın almanız gerekti. Arka planda televizyon çalışıyor veya benim gibi bilgisayarın biri sadece playlist olarak görevini yerine getiriyor. Kalkıp masanın başına geçip bilgisayardan (dizüstü bile olsa ne kadar portatif yine çoğumuz masada kullanıyoruz.) satınalma yapmanız lazım. Ama durun bir dakika yanıbaşınızda tabletiniz var. Neden kalkıp çalışma masasına gideseniz ki… Zaten akşama kadar işte masa başında artık sevimsiz gelmeye başlayan bilgisayarınızla birlikte değil miydiniz… Ama tablet bilgisayar koltukta rahat rahat otururken en büyük kurtarıcınız. Az sonra TV’de ne izleyeceğinizi bile tabletinize bakarak karar vermiyor musunuz? Biraz abartıp cihazları biribirine bağladıysanız tablet üzerinden bilgisayar ve TV’nize erişiyorsunuzdur.

Son dönemde mobil ticaret çok büyük önem azandı. Gelişen cihazlar ve buna paralel yazılımlar, tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Artık tablet cihazları okumak, eğlenmek, video çekmenin yanında alışveriş yapmak içinde kullanır hale geldik. Kataloglarımızı artık tablette inceliyor, istersek de satın al butonuna basıp katalogdan çıkmadan satın alıyoruz. Dergimizi okurken gelen çok şık reklamda beğendiğimiz gömleği hemen beden ve renk seçeneğini belirleyip satın alabilme lüksüne sahibiz. Neden şehrin diğer yakasında bulunan mağazaya gidelim ki. Veya neden rahat dinlenme koltuğumuzdan kalkıp çalışma masasına oturmalım.

Dijital kataloglama konusunda uzman olan ZMEG, Equation Reseach ile birlikte geçenlerde bir araştırma sonucunu yayınladı. ABD’de tatil döneminde tablet cihaz sahibi olan müşterilerin %86’sı alışverişi tableti üzerinden yapmış. %49’u ise 2012’de tablet cihazlar üzerinden daha fazla alışveriş yapmayı planlıyor.

20120119-134630.jpg

Mobil ticaret 2012’ye de damgasını vuracak. Tablet cihazları da bu kategoriye koyduğumuzda daha anlamlı oluyor. Kullanıcıların çoğu alışveriş yaparken ilk sırada yine elektronik ürünleri tercih etse de tablet cihazlar üzerinden kıyafet veya başka hediyelik eşya almak çok daha anlamlı. Geniş ve parlak ekran, parmaklarınızla ürünü büyütüp küçülten, çevirip arkasına da bakıp beğenmezse yeni renkleri anlık olarak görebilen müşteri satın almaya çok daha istekli oluyor…

Tablet satışları katlayarak artıyor. Cep telefonlarının ekranları daha da genişliyor. 2012 yılında tüketiciler yolda, dışarıda, hatta evde koltukta daha fazla alışveriş yapacaklar. Bu sefer motivasyon kalkıp mağazaya gitmemek değil, çalışma masasına oturmamak olacak…

Kamil Mehmet Özkan
@kamilozkan

Fotoğraf Kaynak : http://info.padalog.com/blog/bid/103797/iPads-Tablets-Taking-Over-E-Commerce-Sales

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

2 Comments
  • ali kemal ergelen

    19 Ocak 2012 at 14:11

    kamil o grafikler ülkemiz için çok geçerli değil M-Ticaret 2014 diyorum ben, akıllı telefonların satışları çok artsa da insanlar daha büyük görmek istiyor bu ihtiyacı tam karşılayan da tabletler oluyor, ülkemiz tablet piyasası katlanarak büyüyor, ama önce sitelerin tabletlere gereken önemi vermesi lazım, buda cihaz sayısı arttıkça olacak ve daha vakit var.
    yapılan büyük yanlışlardan biri sürekli yurt dışı istatistikleri ile ülkemizde hareket edilmek isteniyor, halbuki durumlar farklı, tüketici alışkanlıkları farklı. tamam bir globalizasyon söz konusu lakin daha erken. örnek alınarak ilerideki tahmini tablolar üzerinden proje geliştirmeye başlamak, kendini ona göre hazırlamak en doğru olan.

  • admin

    19 Ocak 2012 at 14:24

    Tablet yaygınlığı çok yaygın değil diyebiliriz ülkemizde. Tahminlere göre 100.000 ipad var ülkemizde. Ama buradaki rakamlar tablet sahipleri üzerine yapılan araştırmanın sonuçları. Ben ülkemizde de benzer sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Tabi ki bunun geniş kitlelere ulaşması için biraz zaman var ama bu mevcut 100.000 potansiyal ve alışverişe yapmaya istekli kesimi gözardı etmemizi gerektirmez.

    Çalışmanın yapıldığı topluluğun gelir ortalaması 63.000 $, şimdi ülkemizde de tablet satın alan kesime bakıldığında buna benzer bir yapı var. Tablet kullananlar mobil alışverişe daha sıcak bakıyormuş. Ülkemizde de tablet satın alan kesim genelde teknoloji ile daha içiçe olan ve zaten uzunca süredir e-ticaret müşterisi olan kesim.

    Bazı konularda yabancı verilerle hareket etmeye bende karşıyım ama bu gibi genele hitap eden rakamlar gerçekten önemli.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.