Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Takside Tablet Dönemi – Yaşar Paşa

20120209-115112.jpg

Dijital yerliler, dijital göçmenler tartışmasından çıkmışsınız. Okuldan Taksim’e gitmek için taksiye biniyorsunuz ve ön konsola güzelce yerleştirilmiş kocaman bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Samsung Galaxy Tab 10.1 yer Balat civarı, Kadir Has Üniversitesi önündeki taksi durağı.

Taksiye ilk bindiğimde ekran hemen dikkatimi çekti ama büyük ihtimal Çin’de üretilmiş ucuz ama işlevsel televizyonlardan zannettim. Son dönemde çokça haber ve dizi izleyene rastlamıştım taksi şoförlerinden ama hiç biri bu kadar büyük ekrana sahip değildi. Biraz dikkatlice bakınca Galaxy Tab olduğunu anladım o kocaman ekranın. Öyle ucuz Çin malı falan değil sınıfının en iyi cihazları arasına yer alıyordu. O sırada taksiye binmiş olan hocam İsmail Hakkı Polat da farkına varmıştı tabletin.

Başladık taksici Yaşar Paşa ile sohbete. Samsung’u tercih etmesinin nedeni Samsung’da ve platformunda gelecek görmesiymiş. Diğer markaların da önemli parçalarını Samsung üretiyor diyor. Apple ve iPad hakkında çok olumlu düşünceleri yok. Bir ara şakayla karışık ben iPad’ciyim deyince indiririm karda seni diye tehdit etmeyi de unutmadı.

Bİzde bu konuda çalışıyoruz deyince biraz teknik soru ve sorunların ardından başladı bize maharetlerini göstermeye. Öncelikle tablet 3G ile internete bağlı. Üye olduğu motorla alakalı forumda yazdığını söyledi. Bize profilini gösterdi. Ön ve arka kamerasıyla yol bilgisayarı olarak nasıl kullandığını, Yandex haritayı kullanarak trafik bilgisine baktığını tek tek gösterdi. Ayni zamanda çok şen şakrak adam Yaşar Paşa… En son sesle arama yaparak gideceğimiz yeri arattı. Cadde isminde yanlış anlaşılmadan dolayı her ne kadar Büyükada’yı adres olarak gösterse de başarılı şekilde sesle arama yapabiliyor. O an aklıma Siri’nin bir yer aratmaya çalıştığımda “Sorry Kamil” deyişi geldi nedense…

Taksi denilince aklıma uzun mesafe kısa mesafe tartışmaları, saat üç vardiya değişimi muhabbeti, kar ve yağmurda boş gezerek yolcu alamayan ve bundan keyif alan …lar yerine artık Yaşar Paşa gibi teknolojiyi ve hayatı yakından takip edenler de aklıma gelecek.

Yaşar Paşa 40’lı yaşların üstünde. Yani Y kuşağına ait değil. Dijital yerli hiç değil. Ama aldığı cihazı çok aktif şekilde kullanabiliyor. Dokunmatik olması trafikte güvenliği sağlıyor diyor. Zira klavyeli bir cihaz arabada kullanmaya çok da uygun değil. Buradan tasarımcılara notumuz olsun.

Kamil Mehmet Özkan
@kamilozkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • Sosyal Medya

    23 Şubat 2012 at 18:08

    Yalnız bizim insanımız cidden teknolojiye ayak uydurmada en ön sıralarda. Şu sıralar TBD sürekli seminerler düzenliyor akıllı şehirler ile ilgili. Ama biz çoktan adapte olmuşuz, takside ipad…

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.