Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

AR ve Mobil Ticaret

Geçenlerde New York Times’da yer alan bir haberde Google’ın Android işlemcili bir gözlük üzerinde çalıştığı ve yıl sonuna doğru sok kullanıcıya ulaşabileceği haberi yer aldı. Her ne kadar Google’dan bazı kaynaklar haberi yalanlamış, sadece öylesine (!) yürütülen bir çalışma olduğundan bahsetselerde, Çevremize bakarken aynı zamanda görüntü üzerinde bilgilendirme mesajlarını görmeyi sadece Tom Cruise’mu hak ediyor, değil mi?

Google'ın buna benzer gözlükler çıkarıp piyasaya süreceği iddia ediliyor.

Gözlüklerimiz olmasa da aslında cebimizde taşıdığımız küçük dostlarımız mobil cihazlar bu özelliği çoktan kazandılar. Augmented reality, dilimize Arttırılmış gerçeklik olarak geçen teknoloji, cebimizde taşıdığımız cihazların işlemci çekirdekleri ve hızları artıp, kameraları geliştikçe günlük hayatta çok daha fazla karşımıza çıkar oldular. Birde bu cihazlara eklenen gyro, pusula ve GPS gibi özellikler AR uygulamalarının daha işlevsel olmasını sağlıyor.

Bu alanda en bilinen platformaların başında Layar geliyor. Birçok markanın bu platformu pazarlama aracı olarak kullanması ününün sebebi. Google’ın görsel aramak için geliştirdiği ve mobil google uygulamasının içine entegre ettiği Goggles ise basit gibi görünsede günlük hayatta çok işe yarayabilecek bir özellik.

Skymap, Starwalk ve Starchart gibi uygulamlar gözlerini yıldızlara dikmiş olsalar da meraklılarına güzel bilgiler sunuyor, küçük ayı – büyük ayı kavgasına son veriyor.

Turkcell’in iOS platformu için geliştriği Pusula uygulaması da günlük hayatta aradığımız bir yeri çevremizden kolayca bulmamızı sağlayarak hayatımızı kolaylaştırmaya çalışıyor.

Aslında son dönemde kullanımı artan QR kodları kameraya okutarak satın alma da buna örnek olarak gösterilebilirken, son dönemde bazı uygulamalar fotoğrafını çek satın al özelliği de sunmaya başladılar.

AR önceleri dikkat çekici pazarlama araçları olarak kullanılırken daha sonraları bilgi edinme platformlarına dönüştü. En son ise artık e-ticaretin bir kanalı haline geldi. Aslında m-ticaret demek daha doğru olacak. Mobil o kadar yaygınlaşmaya ve mobil kanallar üzerinden satış o kadar artmaya başladı ki genel kategori olan e-ticaret yerine mobil ticaret ayrı bir alan olarak incelenmeye başladı.

Billbordlarda yapılan özel uygulama ile kullanıcılar sokakate evlerine giderken AR ile pizza siparişi verebildiler.

Dominos Pizza’nın İngiltere’de yaptığı AR Outdoor reklam kullanımı ile ilgili daha önce detaylıca anlatmıştım.

AR uygulamaları form değiştirerek hayatımızda daha fazla yer almaya başlayacaklar. Alışverişlerimizde cihazlar artık bize anlık bilgi sunan yardımcılarımız haline gelecekler.

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

@kamilozkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • ali kemal ergelen

    14 Mart 2012 at 14:30

    Arttırılmış gerçekliğin nin en güzel yanı tüketiciye yaşatacağı eşsiz deneyimi katlaması ve bunun arttırılması, ne kadar eşsiz bir deneyim yaşatırsan marka olarak o kadar bağımlılık oluşturursun. AG de burada devreye giriyor.
    Ben özellikler reklamcılık ve pazarlama alanında bir şeyler görmek istiyorum ama maalesef yok sayılır.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.