Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Bir Böbrek Kaç iPad Eder ?

Bir zamanların dev telefon üreticisi Nokia bugün milyarlarca dolarlık zararını açıklarken, Apple kasasındaki milyar dolarları ne yapacağını tartışıyor. Hergün doğan çocuk sayısından daha fazla iPhone satılıyor. Samsung, Apple patent savaşları sürüyor. Google yeni tablet çıkaracak. Android – iOs savaşı sürüyor… Windows pastadan pay alacak mı?

Hergün yukarıdaki gibi onlarca haberi tarıyor, okuyor, kullanmak üzere birkçşeye biriktiriyorum. Ama geçenlerde Çin’den öyle bir haber geldi ki, insanı dehşete düşürmeye yetiyor. Tablet bilgisayarlar konusunda araştırma yapmakta olan ben Türkie’deki tablet kullanıcı profiline baktığımızda en çok iPad kullanıcısı olduğunu tespit ettim. Kendim de hergün iPad kullanırken bu haber aklıma geliyor.

17 yaşında çocuk iPad alabilmek için böbreğini satar. Kendinden bir parçayı, en önemli organlarından birini, sadece ve sadece iPad alabilmek için satmak. Tablet cihazların hayatımızdaki önemi artıyor ama böbrekten de daha fazla mıdır değeri. Onu bu sürece iten nedir?

Çin’de hepimizin görmezden geldiği ortamlarda üretilen elektronik oyuncaklarımızla oynarken, onu yapan ama hayatları boyunca sahip olamayan bu insanlar birgün canına tak edip organını satmaktadır. Suçlu Apple mı? Foxconn mu? Çin hükümeti mi? Yoksa hayat standardının üzerindeki bir ürün için böbreğini satan liseli öğrenci mi? bilinmez ama ilginç şeyler oluyor bu dünyada…

 

Başlıkta bir soru sormuştum. Cevabını vereyim. Çinli çocuk böbreğini satarak 3500 dolar kazanmış. 16 GB kapasiteli, Sadece Wi-fi’li yeni nesil iPad’den vergisiz bir eyalette en fazla 7 adet iPad alabilir.

Kamil M. ÖZKAN

@kamilozkan

 

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.