Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Microsoft’un Tablet Serüveni

Bu sabah özellikle teknoloji haberleri veren sitelere baktığınızda Microsoft’un tanıttığı yeni Surface tablet modelini mutlaka görmüşsünüzdür. Hatta Surface’in klavyeli koruma kabından sonra Apple’ın Smart Cover’ı gözünüzde büyüsünü yitirmiş durumda bile olabilir.

Microsoft dün akşam tanıttığı yeni tabletiyle birlikte çok aşama kaydettiğini gösterdi. Öncelikle en büyük artısı cihazı kendisinin üretiyor olması. Yeni işletim sisteminin tüm gereksinimlerini kendisinin tasarladığı cihazda gideriyor olması önemli. Google’ın Android tarafında yapamadığı büyük eksikliği. Yazılımın, farkı donanım üreticilerinin cihazlarında aynı performansta çalışmaması.

Microsoft tablet cihazlar konusunda aslında yeni değil. Daha önceki yazılarımda ve YÖK’ten onayını beklediğim tezimde de değindiğim gibi Microsoft’un tablet cihazlar konusundaki ilk büyük lansmanı 2001 yılında tüketici elektroniği fuarına kadar gider. Hatta Bill Gates o toplantıda tablet cihazların ayaygınlaşacağı ile ilgili öngörüde bulunmuş, hatta kendisinin de kullandığı belirtmişti.

Tabi o dönemde donanım teknolojisinin günümüzdeki kadar gelişmemiş olması ve özellikle Microsoft’un tablet cihazı tam bir bilgisayar olarak düşünüp, işlem gereksinimlerini bilgisayarlar düzeyinde tutması hem pil ömrü hem de cihazların tasarım ve üretim aşamalarında problemlere yol açmış, pazarda hiç bir zaman yüksek fiyatları sayesinde yaygınlaşamamıştır.

Bugün gelinen noktaya bakıldığında, Steve Jobs, 10 saat pil ömrü ve ARM işlemci kullanan ve dokunarak kullanıla bilen iOs ile yeni bir kapı açmış, tablet piyasasını oluşturduğu gibi ele de geçirdi.

Microsoft ise büyük bir şirket olmakla birlikte görece geç kalarak da olsa cevabını dün akşam vermiş oldu. Düşük işlemcili cihazlarda da çalışan, iyi dizayn edilmiş, kaliteli bir cihaz. Fiyatlar henüz belli değil ama ipad’den yüksek tutmayacaklarını ümit ediyoruz.

Microsoft Windows 8 ile birlikte aslında kendini de aşmış durumdadır. Nokia’nın düştüğü hataya düşmeyip trendleri zamanında takip ederek, ihtiyaca yönelik yazılım ve cihazlar üreterek hala oyunda olduğunuda ortaya koymuş oldu.

Surface tabletlerin, geleneksel Windows kullanım alışkanlığını arayanların yanı sıra Office ile tam uyumlu çalışması şirketlerin de dikkatini çekecektir. Fiyat konusunda sınırları zorlamadıkları sürece pastadan pay alamyı da başabileceklerdir.

Burada en fazla kaybedenin Android tabletler olacağı aşikar. Apple sahip olduğu yüzmilyonlarca fan boy’la yapılan araştırmaların sonucuna göre 2016 yılında bile tablet konusunda lider olacağı görülmektedir. Özellikle tüm ürünlere entegre edilmeye başlanan Retina Display özelliği biz pazarlamacılar tarafında da heyecanla karşılanmakta.

Microsoft Ekim 2012 gibi tablet cihazı ile ilgili detaylarla birlikte ürünü de satmaya başlayacaktır. Burada yapması gereken en büyük olay Surface için uygulama gelitiricilerini ikna etmesi.

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.