Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Başarısız Girişimler ve Kervanı Yolda Düzmek !

Girişimcilik son yıllarda hayatımızda önemli yer kaplayan kavram haline geldi. Yeni ekonomi modellerinin, dijital yeni medya ortamlarının verdiği olanaklarla birleşince bugün herkes bir şekilde büyük veya küçük bir girişimde bulunabilir. Eğer dijital bir girişim yapmak istiyorsanız kod yazabilmek büyük artı ama olmazsa olmaz değil. Outsource veya hazır template’ler ile de hayalinizdeki bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Ama iş bunula bitmiyor.

Özellikle internet tabanlı projelerde son dönemde gözlemlediğim kadarıyla birçok yanlış adım atılıyor. Sadece web sitesinin yapmakla girişim tamamlanmış olmuyor. Web sitesi sadece sizi satacağınız ürün, hizmet ve içerik için dijital bir dükkan görevi görürken bu dükkanın vitrini, tasarımı ve en önemlisi içinde sattığınız malların pazarın taleplerine ve müşterinin sizin vaatleriniz doğrultusunda, beklentilerine uygun olması gerekiyor. İşte tam bu noktada bir internet girişiminin sadece web sitesi değil bunun yanında yönetim, muhasebe, tedarik gibi bölümlerin de işler olması gerekiyor.

İyi bir ekip, ürün tedarik hizmeti, süreçlerin oluşturulması ve işler hale getirilmesi. Bugüne kadar bir çok web projesenin kuruluş aşamalarında yer almış biri olarak bizim de en çok düştüğümüz hataların başında proje daha ilk aşamadayken gerekli ön hazırlıkların yapılmaması, ezbere işe başlanması ve sadece kendi görüşümüze veya yakın bir arkadaşımızın yorumuna göre işin çok tutacağına olan inancımız geliyor. Bu girişimciliği doğasında var ama plansızlık değil.

Bir web projesi yapılacağı zaman öncelikle kağıt üzerinde proje bitirilmesi gerekiyor. Bu kesinlikle gerekli ve önemli. Bu yazıyı okuyan hem yazılımcılar, hem de tasarımcılar bana hak verecektir. Belki de müşterilerinizin bitmek tükenmek bilmeyen revizyon isteklerinin sebebi, projeye başlarken aslında ne yapıldığı hakkında detaylı bilginizin olmayışıdır.

Kağıt üzerinde tüm adımlar, fonksiyonlar tanımlandıktan sonra ve personalarla sanal olarak test edilen sistemi tasarımcının tasarlaması ve yazılımcının kodlaması çok daha kısa sürelerde olacaktır. Böylece başlanan projelerde aylık veya iki aylık dönemsel yazlımcı değişimleri ve baştan alınan süreçler yerine zamanında bitirilmiş mutlu müşteriler ve başarılı yazılım-tasarım ekipleri yer alacaktır.

Web sitesinin yanında yukarıda bahsettiğim gibi ürünün de en ince ayrıntısına kadar ayarlanması, satışa ve sonrasında servis ve desteğe hazır hale getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de kullanılan “ Kervan yolda düzülür” deyimi birçok web projesinin daha faaliyete başlayamadan son bulmasına sebep olmuştur. Tamam bazı şeyler zamanla düzelecektir ama temel meselelerin başlangıçta halledilmesi gerekmektedir. Yola çıkacak kervanda binek yoksa yolda neyi düzmeyi planlıyorsunuz?

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • Hasan TATARLI

    28 Haziran 2012 at 07:41

    Çevremize baktığımızda kod yazmayı bilen ve iyi bir projesi olan kişilerin hemen “abi bu işe girelim, bu iş tutar süper bir yazılımla çok para kazanırız” mantığıyla hareket ettiği ve daha proje hayata geçmeden bittiği proje grupları görürüz çoğu zaman. Yazıda da bahsettiğiniz gibi önce temel taşların oturtulup daha sonra yazılımın yapılması veya yazılımın proje için en büyük ve tek önemli noktası olduğu fikrinden vazgeçilmelidir.
    Girişim sevdasına başlayacak olan bir ekip için aslında kervan yolda düzülür lafı doğru fakat eğer proje sağlam temeller üzerine oturmuşsa. Eğer projenin temel taşlarını da yolda düzmeye kalkarsanız, ortada ne kervan kalır, ne de proje. Bu yönden bakıldığında yolda düzdüğünüz şeylerin proje açısından konumu, önemi, değeri gibi önemli kriterleri belirleyip yolda düzülmesi gereken maddeleri iyi belirlemek lazımdır.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.