Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

E-Ticaret Sitelerinde Pazarlama, Satın Alma Sayfası

Bir önceki yazımda başarısız girişimlere değinmiştim. Plansız şekilde başlanan girişimler, uzayan süreçler, tekrar baştan almalar… Bunların sonucunda düşük motivasyon ve başarısızlık geliyor. Özellikle internet girişimleri dediğimiz faaliyetlerini yoğun olarak web siteleri üzerinde yürüten işletmelerde sadece web sitesini yapmanın yeterli olmadığını, aynı zamanda sağlanan hizmet veya satılan ürünün ve satış sonrası hizmetlerinde geliştirilmesi hayati derecede önem taşımaktadır.

Bugün farklı bir noktaya değinelim, pazarlama. Ama onun öncesinde satın alma deneyimi müşteri için önemli. Bu konuda pazarlama faaliyetleri bünyesinde yer alıyor. Günümüzde sınırsız ürün, sınırlı müşteri var. Siz ne kadar kendi ürününüzün tek olduğunu savunursanız savunun, müşteri için yer kürenin bir yerinde mutlaka bir çözüm vardır ve internet ve ucuzlayan lojistik ile birlikte artık Çin’li bir üretici, ABD’nin orta kesimlerinde bir çiftlikten faaliyet yürüten bir girişimci ile yarışıyor olmanız gerekiyor. Kısa bir örnek verip geçeceğim, iPad için aradığım şık bir klavyeye Türkiye’deki satıcıların verdiği fiyatın 3’te 1‘ine Hong Kong merkezli bir firma ile sahip oldum. Hemde buaradaki satıcılar kargo ücreti talep ederken, aldığım ürün Hong Kong’dan buraya ücretsiz kargo ile geldi.

Ücretsiz kargo tabi ki olmaz, fiyata yansıtılır. Yüksek sayılarda çalıştığınız zaman güçlü anlaşmalar ile maliyetlerinizi düşürürsünüz. Ama bu da pazarlamanın bir parçası. Ürünü nasıl konulandıracaksınız? Fiyatı neye göre belirleyeceksiniz? Hizmeti sunarken müşteriye maliyeti ne olacak?

Satın Alma Sayfasının Önemi

Öncelikle internet girişimleri için baktığımızda web sitesinin kullanıcı tarafından kolay kullanılabilir olması gerekiyor. Müşteri ürünü almak için sitenin gizli özelliklerini keşfetmek zorunda kalmamalı. Eğer ürün satıyorsanız sisteminizde kullandığınız alışveriş sepeti her sayfada erişilebilir olmalı. İdeal bir alışveriş sitesinde ürünlerin kategorileri müşteriyi en az adımda ödeme noktasına getirmeyi amaçlamalıdır.

Bu arada sepete değinmişken ödeme sayfasının da makbul olanı tek adımda ödeme yapılabilenidir. Eğer taksit seçeneğini müşteriye sunuyorsanız bunu kredi kartı bilgilerini almadan önce ödeme tablosunu gösteriyor olmanız lazım.

Eğer indirim kuponu kullanılacaksa müşterinin görmeyeceği bir yere bunu saklamak sizin için olumlu bir imaj olmayacaktır. Böyle bir seçenek sunuyorsanız müşterinin rahatça erişebileceği bir yerde konumlandırmanız gerekiyor.

Farklı ödeme seçenekleri sunmak, hitap ettiğiniz kitleyi arttırır. Özellikle son dönemde Paypal, iPara gibi servisler veya kredi kartı kullanmayan veya online alışverişte hala şüpheleri olan müşterilere kapıda ödeme seçeneğini sunmak önemli.

Kargo sizin tarafınızdan veya müşteri ödemeli olabilir. O sizin ürün hizmet stratejinizle alakalı, ama kargoyu da ödeme sayfasına gelmeden bir önceki adımda bol seçenekli olarak sunmak önemli. Ürünüzü kırsal kesimden alanlar için her kargo firması uygun olmayabilir.

Bu noktada müşteriler ile ilgili bir tüyo vermek gerekirse, kargo bedelini eğer anlaşabiliyorsanız uygun maliyetlerle sizin tarafınızdan kaşılanması çok daha iyi olacak. Özellikle Türkiye’de online alışveriş yapan müşteriler ücretsiz kargo seçeneğini fazlasıyla sevmektedirler.

Pazarlama diyerek söze başlayıp ürün sayfa tasarımından bahsetmem yadırganabilir. Ama aslında pazarlama ürün tasarımından, satış sonrası desteği de kapsayan bir süreç.

Bir sonraki yazımda yeni bir girişimin lansmanı ve tanıtılması üzerine yazmayı planlıyorum.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.