Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Tablet: Pazarlamacılar İçin Bir Fırsat mı?

Her pazarlama müdürü akşam prime-time’da markasının reklamını göstermek ister. İmkanı olanlar masum excel tablosu halinde gelen medya planlarındaki bol sıfırları göz ardı ederek onaylar ve hiç seyretmediği bir dizide reklam kuşağında markasının reklamı yer alır. O akşam dışarıda havalı bir partiye katılmadıysa evde reklam yayınlanırken bir göz atar.

Geçenlerde açıkladığımız tablet araştırmasının sonuçlarında ve her geçen gün farklı pazarlardan gelen farklı araştırma sonuçlarına baktığımızda tablet cihazların kullanım alışkanlıkları neredeyse tüm pazarlarda paralel şekilde görülüyor ve en çok akşamları prime time’da TV izlerken kullanılıyor. Tablet cihazların kullanımına bakıldığında yoğun olarak evde oturma odasında ve yatak odasında en çok akşam saatlerinde, daha sonra ise  sabah işe çıkılmadan önceki 6-9 saatleri arasında kullanılıyor. Eğer ofiste sabit kalınıyorsa gün içinde çok az tablet cihaz kullanılıyor.

Prime time’da reklam vermeye döndüğümüzde ise hedef kitle olan modern dünya insanı akşam eve döndüğünde, gün içinde masa başında çok fazla vakit geçirdiği için kendini oturma odasında TV karşısındaki koltuğa bırakıyor. İşte tablet burada hayatına önemli derecede tekrar giriyor. Eskiden sadece TV karşısında ufak atıştırmalıklarla geçen geceler tablet cihazın hayatına girmesiyle, TV seyrederken aynı zamanda sosyal ağların kontrolü, günlük gelişmelere göz atmak, kişisel maillerini kontrol etmek, izleyemediği golleri seyretmek veya sevdiği dizi karakterinin kolundaki saati internetten araştırmak gibi daha zengin bir vakit geçirme deneyimine dönüşüyor. İzlediği programla ilgili görüşümü tablet cihazı üzerinde programa ilettikten sonra reklam aralarında zaplamak yerine tabletiyle ilgilenmeye devam ediyor.

Bu kurguda eski prime-time müşterisi ile yeni prime-time müşterisi arasında çok fark var. Eskinin sadece TV izlemek için oturan seyircisi, reklam çıktığında başka kanala geçen veya iyi ihtimalle reklamınızı izleyen ve sonrasında verilen içeriği tüketen izleyicisi, şimdilerde tablet cihazı ile programlara sosyal ağlar üzerinden aktif olarak katılımanın yanı sıra hoş bir teklifi geniş çözünürlüklü ve kullanımı kolay mobil cihazı tablet üzerinden anında satın alabiliyor. Hakkında daha fazla veriyi, konum, duygu vs. paylaşmaya razı. İşte bu dönüşüm iyi tespit edilip değerlendirildiğinde hem TV reklamı ile netegre çok başarılı pazarlama kampanyaları hem de TV reklamı veremeyecek ölçekteki işletmeler için tablet, dijital, reklam iyi bir strateji ile bu mecrada başarılı pazarlama kampanyaları yürütebilirler.

Neler yapılabilir sorusuna cevapları da bir daha ki yazıda arayalım.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.