Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yeni Yayıncılık ve Tablet

Tablet cihazlar dördüncü ekran olarak tüketicinin hayatına girdi ve her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Bunun anlamı tarihte ilk defa basılı yayıncılık ciddi bir rakiple karşılaştı, dijital çağın ilk dönemlerinden beri süregelen tartışmalar ilk defa anlam kazandı. Basılı yayıncılık uzunca bir süre daha hayatımızda olacaktır elbette. Hemen kitaplar yok olacak polemiğine girmek için henüz erken. Ama günlük okuma rutinlerimizin büyük kısmı dijitale kaymış durumda. Akıllı mobil cihazlar, tablet cihazlar içerik derleyici programlarla birleşince günlük hızlı yaşam temposunda artık daha çok dijital ekranlardan okur hale geldik.

Günlük gelişmeleri ana akım medya ve bunların dijital kaynaklarının yanında arkadaşlarının paylaşımlarından da takip eden kullanıcı, kullandığı cihazların bağlı olması sonucu sabah vapurda tablet cihazından okuduğu kitaba öğleden sonra otobüste ayakta akıllı cep telefonundan kaldığı yerden devam edebiliyor.

Bir dönem sıkıntı içinde olan dergi sektörü tablet ile birlikte yeniden hızlı büyüme evresine girmiş durumda. Değişen iş modelleri ve düşen maliyetler tüketiciye de yansımış eskiden sınırlı sayıda veya hiç takip etmediği dergilerin yüzlercesini tabletinde saklayıp istediği zaman istediğine erişebilmekte. Daha önce sonuçlarını açıkladığımız Türkiye’de Tablet Kullanımı araştırmasında da tablet sahiplerinin %80’lere yakın oranda cihazlarından dergileri takip ettiği sonucuna ulaştık. Bu, hem içerik üreticileri hem de reklam verenler için ciddi bir rakam.

Peki, yeni yayıncılık nasıl olacak? Bizi daha hangi yenilikler bekliyor? Tüketici davranışları hangi yöne doğru değişiyor?  Hem teknoloji, hem içerik hem de bu ikisini harmanlayan tasarımsal olarak yayıncılık ayrı ayrı ele alınmalı ama benim bugün değinmek istediğim nokta gelir modelinde. Chris Anderson ile hayatımıza giren Freemium modelini yayıncılık sektörü tablet cihazların yaygınlaşması ile yoğun olarak kullanabilir.

Daha önce web tarayıcılarının ve kişisel bilgisayarların okumaya çok elverişli ortam sağlamadığının anlaşılması üzerine dijitalden hak ettiği değeri almayan içerik üreticileri tablet cihazların yaygınlaşması ile bu açığı kapatabilir.

Yine açıkladığımız tablet araştırmasının sonuçlarına göz attığımızda, kişisel olarak benim de sonucunu çok merak ettiği bir soruya tablet kullanıcıları %70 – 80‘ler seviyesinde evet cevabını verdiler. “Reklam görme karşılığında istediğiniz dergi ve kitabı ücretsiz okumak ister misiniz?” Bu önemli bir soru. Bu soruya verilen yanıt daha da önemli. Kullanıcıların çok büyük oranı tablet cihazlarında reklam karşılığında kaliteli içeriğe ulaşmaya razı. Bu, tablet cihazlar yaygınlaştığında doğru bir strateji ile hem okurun istediği içeriğe ücretsiz erişmesini hem de içerik üreticileri ve yayıncılarının yeni modellerle daha kaliteli işler ortaya koymasını sağlayacak bir kullanıcı verisi.

Üniversite yıllarında dijitalin ve sosyal medyanın bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda bu modeli basılı dergi üzerinden kurgulayan bizler iyi tecrübeler kazanmış fakat başarısız olmuştuk. Model çok basitti. Gerçekten iyi içerik üretebiliyorduk. Bunu reklamla destekleyerek öğrencilere ücretsiz ve tamamıyla onlara hitap eden kariyer ve yaşam dergisi sunmaktı. 2008 ekonomik kriz dalgasına yakalandık. Birçok köklü derginin kapandığı dönemde bizim projemizde o güzel raflara kaldırıldı.

Ama bugün içerik üretebilen birkaç kişi bir araya gelip ücretsiz araçlarla çok şık dergiler tasarlayabiliyor ve bunu sıfır maliyetle internet bağlantısı olan yer kürenin tüm noktalarına ulaştırabiliyor.

Doğru kurgu ve iş modeli ile tablet kullanıcılarına yaygın olarak ulaşmak mümkün. Bu konuda ülkemizde çok takdir ettiğim bir dergi var, LOG. İlk zamanlarından bugüne tablet platformuna yoğun olarak yatırım yapan dergi bugün dijital olarak hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine her ay ulaşıyor. Bu derginin gelir modeli olan reklam konusunda da başarılı satışlar elde etmesini sağlıyor. Tablet mecrasını kullanarak, geleneksel mecralarda hayal bile edilemeyen etkileşim oranlarına tablette erişebiliyor. Tablet cihaz sahipleri dergiyi ücretsiz okurken, dergiyi hazırlayan firmada ayakta kalabilmek için gerekli geliri reklamlardan sağlıyor.

Dergiler basılı formlarında bile gelirlerinin büyük kısmını reklamdan sağlarlar. Ama benim asıl merakla beklediğim gelişme, gelirlerinin tamamına yakını satışlardan elde eden kitap sektörü bu dönüşüme ne zaman ayak uyduracak.

Tablet cihazlardan okuduğumuz kahramanla ilgili ürünleri daha sayfayı değiştirmeden anında ne zaman alabileceğiz. Veya kitabın bazı gizli bölümlerine erişip oradaki hikayeyi de okuyabilmek için ne zaman puan toplamaya başlayacağız.

Kitap sektöründe, yeni medya araçları ve yeni yayıncılık koşulları ile daha neler yapılabilir? Bunu ayrıca başka bir yazıda ele almak gerekiyor.

Özetleyecek olursak Marshall McLuhan’ın bundan onlarca yıl önce açıkladığı Gutenberg teorisi bir kez daha tablet ile hayata geçiyor. Bu dönüşüm hayatın her alanında. Ayak uyduran işletmeler ayakta kalıyor. Ayak uyduramayanlar ise maalesef ne kadar güçlü olursalar olsunlar yok olmaya mecbur kalıyorlar.

 

Kamil Mehmet ÖZKAN 

 

İlgili Yazılar; 

Kelime Yerine Resim… Yeni Nesil Basılı Kitap

Tablet Cihaz Araştırması: Yeni Reklam ve Satış Mecrası Olarak Tablet Cihazlar ve Türkiye’de Tablet Cihaz Kullanımı 

Görsel Gerçeklik, Yeni ve Geleneksel Medya 

Siber Kültür, Tarih ve İnternet

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.