Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Sonsuz (Gerek(li)siz) Bilgi

Bilgi çağında yaşıyoruz sözü klişeler listesine gireli epey oldu. Apple’ın sabahtan akşama kadar konuşulmaya başlamasından önceki, Google’ın parlak dönemlerinde çok popüler bir söylem vardı. Google, “Dünya’nın bilgisini organize ediyoruz…” Haklıydılarda… Dünyanın  bilgisini organize ettiler etmesine ama cihazlar akıllanıp, becerileri arttıkça üretilen bilgi de çığ gibi büyüdü. Artık makinelerin bile yapacak birşeyi kalmadı, basit bir sorgu için milyonlarca sonuç sunmaktan başka.

Günümüzde bir dakikada sadece Youtube’a 72 saat uzunluğunda video yüklenmektedir. Facebook’ta 700.000‘den fazla durum güncellemesi yapılıyor, 92.000 tweet atılıyor. Google 700.000’e yakın sorguya cevap veriyor. Üstelik bunlar sadece birkaç platform.

Bilgi toplumunda yaşadığımız açık ama bunca karmaşa içerisinde nasıl kendimize, işimize, markamıza yarayan bilgiyi bulup, onu hangi kriterlere göre değerlendireceğiz?

Google her geçen gün kendini geliştiriyor, ama enerjisinin büyük çoğunluğunu mobil işletim sistemi savaşlarına harcadığı için çok da yeterli sonuçları henüz elde edemedi. Anlık gelişmeler için Hashtag’ler ve Twitter arama bölümü idare eder seviyede. Facebook ise kapalı kutu. O kadar içerik bir şekilde aramalara kapalı.

Yeni dönemde, bu sonsuz bilgi denizinde işimize yarayan bilgiyi bulabilmek için yeni servisler geliştirilmeli. Kısıtlı zamanımızda tecrübe ederek bizim için değerli bilgiye ulaşamayız. Bunun için yeni çözümler oluşturulması gerekiyor.

Bu çözümde ya sonsuz içerikte semantik olarak analiz edilen içeriği süzülerek size sunulması, ikinci yöntem olarak ise son dönemde hayatımıza sanat dışındaki alanlarda da giren küratörlerin seçimi ile istediğimiz bilgiye ulaşabilmeleceğimiz projeler biraz daha ön plana çıkacak.

İlki hergeçen gün gelişmekle birlikte, gerek anahtar kelimelerin ve bilgi üretimi esnasındaki kategorizasyonun düzgün olmamasından dolayı henüz tam işlevsel olamıyor. İkincisi ise hem seçimi yapacak kişinin subjektifliği, hem de onun da karşılacağı sonsuz bilgi arasından seçme zorlukları olarak karşımıza çıkıyor.

Günlük 50 adet haberi taramaya zamanımız varsa, yüzlerce kaynaktan milyonlarca haber içerisinde bizim ilgilimize çekecek 50 habere ulaşabilmeliyiz. Bir yerde tatile gideceksek arama sonucundan çıkan 3871 oteli belli kriterlere göre 238’e indirsek de bu otellerden hangisinin bizim istediğimiz tarz olduğunu belirleyebilecek bir girişim çok işlevsel olacaktır.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.