Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Mobil Mecralar Neden Önemli?

Akıllı mobil cihazlar günlük hayatımızda çoktan yer edindiler ve her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Akıllı telefonların ekran boyutları büyürken, tablet cihazlar da çok farklı boyutlarda modern tüketicinin günlük yaşamının vazgeçilmezi olmuş durumda. Artık bu akıllı, bağlı mobil cihazlar, iletişim alışkanlarımızı değiştirirken, aynı zamanda tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirdi. E-ticaret’in hızlı gelişimin yanında artık hayatımıza m-ticaret (mobil ticaret) diye de bir kavram girdi. Birçok noktada markalar mobil cihazlara pazarlama ve satış planlarında yeterince yer vermiyorlar, ama tüketici davranışları onların yanıldıklarını gösteriyor.

Mobil cihazların markalar için neden önemli diye baktığımızda, bu cihazlar yüksek çönürlüklü ekrana sahip, internete bağlı, kullanıcısının konumunu kullanabilen ve neredeyse kişisel bilgisayarlarla yarışacak kadar güçlü işlemcilere sahip olmaları. Her an tüketiciyle birlikte olmaları sıralanabilir. Sadece bu sebepler bile m-ticaret için çok önemli noktalar.

Modern çağın tüketicisinin değişen günlük yaşam döngüsüne kısaca bakacak olursak, sabah gözünü açtığında güne mobil cihazının ekranından, gece uyurken kaçırmış olduğu gelişmeleri takip ederek başlıyor. Bu akşama kadar devam ettikten sonra ise en son yine yatarken en fazla 1 metre uzağında olacak şekilde kullanıcı yine kendi sosyal ve haber ağlarındaki gelişmeleri takip ederek uykuya dalıyor. Bu da markalar için tüketiciye ulaşmada farklı bir kanal anlamına geliyor.

Tüketicinin satın alma döngüsüne şöyle kısaca baktığımızda bile bağlı mobil cihazların satınalma kararında ne kadar etkili araç oldukları görülebilir. Birinci adım ihtiyacın ortaya çıkması. Bu noktada tüketici hergün onlarca kanaldan onbinlerce mesaja maruz kalmaktadır. İhtiyacın farkına varılmasının yanında maruz kaldığı mesajlar sayesinde aslında almayı planlamadığı ürünler tüketicinin ilgi alanına girebiliyor. Buna ilham verme demek daha masumca olacaktır.

İkinci adımda alternatiflerin değerlendirilmesi var ki burada mobil çok önemli rol oynamaktadır. Kullanıcı her an bilgisayar karşısında değil ama mobil cihazı evde TV karşısında koltukta otururken, sabah serviste işe giderken, mağazada bir ürün alırken hep yanında. Satın almayı planladığı ürünün satıldığı mağazayı bulmak için, ürünle ilgili kullanıcı yorumlarına erişmek için, ürünün fiyatını alternatiflerle karşılaştırmak için ve her geçen gün artan bir davranış olarak ürünü eğer yapabiliyorsa direkt satın almak için bağlı mobil cihazını kullanıyor.

Kısaca satınalma evresinin her adımında (ihtiyacın ortaya çıkması, alternariflerin bulunup değerlendirilmesi, satınlama kararının verilmesi ve satınalma işlemi) ve satın aldıktan sonra ürün hakkındaki düşüncelerinin başkaları ile paylaşılmasında mobil cihazlar önemli rol oynamaktadır.

Markaların ve e-ticaret sitelerinin arayüzlerini mobil kullanıcıları da düşünerek tasarlamaları, pazarlama planlarının müşteriye direkt ulaşmak için önemli bir kanal olan mobili de kapsayacak şekilde olması artık kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bunu göz ardı edenler kaybeden olmaya devam edecektir.

Bir dahaki yazımızda rakamlar ile mobil ticaret ve tüketici davranışlarına bakalım.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.