Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Sosyal Medya Etkileri ve Güncel Rakamlar

Sosyal medya ve diğer yeni medya araçları her geçen gün daha fazla yaygınlaşıyor. Kullanılan araçların popülerlikleri değişse de internete bağlı geçirdiğimiz zaman, ceplerimizin de akıllanması ile birlikte her geçen gün hızla artıyor.

Şimdi sosyal medya hakkında çok fazla öne çıkmayan istatistiklere bir göz atalım.

–         Facebook kullanıcılarının %25’i güvenlik ayarı ile ilgili hiçbirşey yapmıyor. Bu da onları açık hedef haline getiriyor. Kullanıcılar hayatlarının her detayını hoyratça tanımadığı kişilerle paylaşmanın olumsuzluklarını semantik web geliştikçe göreceklerdir. Bu ayrı bir yazı konusu olur, ama şunu en azından hatırlatalım. Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt’in bugün internette düşüncesizce paylaşım yapanların gelecekte kimliklerini değiştirmek zorunda kalacaklarına yönelik öngörüsüne katılmamak elde değil.

–         1 Milyar’dan fazla üyenin yaklaşık 350 Milyonu Facebook bağımlılığı sendromuna yakalanmış durumda. Bu tıp literatürüne geçer mi bilinmez ama günlük hayatta durmadan Facebook’a bağlanıp bir gelişme var mı, son yüklediğim fotoğrafı kaç kişi beğendi takıntılarını kullanıcıların büyük çoğunluğu yaşıyordur.

–         Sex hakkında paylaşılan linklerin %90 yine başkaları tarafından paylaşılıyor. Reklamcılar haklı çıktı, sex yine sattırıyor.

–         Youtube ise son dönemde Gangnam style ile çalkalanıyor adeta. 673 milyon’dan fazla izlenme oranı ile tüm rekorlar kırıldı. Eric Schmidt’den Atilla Taş’a kadar herkes bir şekilde bu akıma kapıldı.

–         Youtube ile ilgili bir diğer değerli bilgi ise kullanıcı başı site ziyaret süresi 15 dakika. Bu ciddi bir rakam. Girip saatlerce süre harcayan kullanıcılar, videoların altındaki yorum alanında sosyalleşmeye başladı.

–         Bloggerların %60’ı 25-44 yaş aralığındaymış. Dijital yerlilerde blogger oranı bir hayli düşük. Onlar bir blog yazısı bile yazamayacak kadar sabırsız. Artık dertlerini 140 karakterle, fotoğraflara uyguladıkları filtrelerle, hashtag’lerle anlatıyorlar.

–         Pinterest’in genelde bayanlar tarafından kullanıldığı biliniyor. Ama Facebook sayfasını beğenenlerin %97’sinin bayan olmasının Pinterest tarafında sayfanın bayanlara yönelik pazarlama kanalı olarak kullanılmasına yönelik bir aksiyona sebep olur mu bilinmez.

–         Instagram ise kullananlar tarafından tutkuya dönüşmüş durumda. Hergün 5 Milyon fotoğraf yükleniyor.

–         Google + istediği başarıyı elde etti i bilinmez ama +1 butonu hergün 5 Milyar kez kullanılıyor. Bu da arama motoru algoritmasına da etkisi büyük olan +1 butonunun önemini ortaya koyacak bir rakam olsa gerek.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kaynak: Rakamlar go-globe.com ‘dan alınmıştır.

Tags:

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.