Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

E-Ticaret Sitelerinde İçeriğin Önemi ve Yapılan Hatalar

E-ticaret satış hacmi her geçen yıl kendini katlayarak devam ediyor. Artık sermayesi olmayan girişimcilerin bile bir server ve yazılım kiralayarak ürün listeleyebildiği ve satış komisyonlarından kazanç sağlayabildiği dönemdeyiz. Durum böyle olunca e-ticaret sitelerinin de bir şekilde farklılaşması gerekiyor. Günün sonunda eğer jenerik bir marka değilseniz ve milyonlarca dolar reklam ve tanıtım bütçeniz yoksa müşterileriniz arama motorları (ülkemizde Google) üzerinden geliyor.

Durum böyle olunca e-ticaret sitelerinde içerik hayati önem kazanıyor. Aslında en büyük sermayeniz ürettiğiniz içerik de denilebilir. X ürününü 5 farklı tedarikçiden farklı koşullarda alabilirsiniz ve çok büyük avantajlarla sitenizde listeleyebilirsiniz. Ama  o ürün için farklı bir içerik üretmediğiniz sürece arama motoru ürünle müşteriyi buluşturmaya çok gönüllü olmuyor. Ülkemizde de son dönemde her sektörde dikey e-ticaret girişimleri birer birer yayına giriyor. İçerik konusunda yapılabilecek hataları ana başlıklar halinde belirmeye çalıştım. Her madde detaylıca incelenmeli ve analiz edilmeli. Zamanla onları da tek tek ele alacağım. Görüştüğüm e-ticaret sitelerinin sahiplerini de öncelikle bu konuda uyarıyorum. İçerik ürünlerinizi satmak için çok önemli. Ama içerik, çevresel bağlamlarla birlikte ele alınıp öyle üretilmeli.

Ürün açıklamasının eksik olması. 

Her ürün için özellikler, farklılıklar vs bilginin girilmesi çok önemli. Müşteri ürün hakkında detaylı bilgi almadan satın almayı çok sevmez. Fotoğraf ürün sattırır, ama arama motorları fotoğrafları tarayamadığı için müşteriyi ürün açıklamasında bulunan metne göre siteye yönlendirir. Hem görseller hem de metin kullanılması önemli. Bu aynı zamanda her ürünün altına roman yazın anlamına da gelmiyor tabi.

Ürün açıklamasının üretici sitesinden veya başka bir siteden kopyalanması.

Günümüzde ürün tedarikçilerin database’inden tek tuşla binlerce ürünü sitenizde yayımlayabilirsiniz. Bu bir seçenektir ama arama motorları açısında baktığımızda bu çok da tavsiye edilecek bir hareket değil. Her ürün hakkında ona özel içerik üretmek sizi daha fazla potansiyel müşteriye ulaştıracakken, başka bir siteden kopyalanan içerik sizin aramam motorları tarafından cezalandırılmanıza sebep olacaktır. Hele başka e-ticaret sitelerinde yer alan açıklamaları kullanmak ise intihar etmek ile aynı anlama gelir.

Ürünler hakkında yorum alanının olmaması.

Nielsen’in her yıl düzenli olarak yaptığı Global Güven Endeksine bakıldığında %92 düzeyinde tüketiciler okudukları yorumlara ve aldıkları tavsiyelere güveniyorlar. Sosyal ağlarla birlikte artık tavsiye ekonomisi oluştu. Ürünlerin sosyal ağlarda paylaşılabilmesinin yanında sitede kullanıcılar tarafından ürüne yorum alanı bırakılması hem müşteri tarafından olumlu karşılanırken yapılan her yorumla birlikte sitenizde üretilen farklı içerikle siteniz hep güncel kalacaktır.

Ürün açıklamalarının SEO kurallarına uygun yapılmaması.

İçerik ne kadar önemli ise o içeriğin arama motorlarının algılayacağı biçimde yapmak da önemli. Hem metnin hazırlanması hemde sunulma formatı önemli. Çok iyi bir metni görselleştirip imaj olarak sitenize koymanızın hiç bir faydası olmayacaktır. Neyse ki her gün gelişen web yazılım teknolojileri çok şık siteleri arama motorlarına uygun olarak yapmanıza olanak sağlıyor. Tamamı Flash siteler yapmaktan kaçının. Hem mobil hem de arama motoru optimizasyonu açısından pek uygun değil.

Ürün başlıklarında yapılan hatalar.

Ürünlerin kategorileri, alt kategorileri, ürünlere verilen isimlerin belli bir formatta olması hem sitenizde müşterilerinizin ürünlere ulaşmasında hem de arka tarafta sizin siteyi kontrol etmenizde çok büyük kolaylılar sağlayacaktır. Ürün başlıkları ürünün satışında önemli rol oynar.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.