Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

E-Ticaret Siteleri Dokunmatik Ekrana Göre Tasarlanmalı!

3 yaşındaki çocuk yaklaştığı televizyonun ekranına dokunmaya başlar. Bir şeyler değiştirebileceğini veya oyun oynayabileceğini düşünmektedir. Tepki alamayınca kızar ekrana vurmaya başlar. Daha az önce elinden bıraktığı tablette okuma yazma bilmeden de her istediğini yapabilmektedir. Televizyon neden dokunduğu halde değişmemiştir. Çok kızmıştır.

Sadece çocuklar değil son 5 yılda tüm kullanıcılar dokunmatik ekranlara alıştı. Fiziksel klavye telefonlardan çıkarken ekranlar her geçen gün büyüyor. Her şeyi dokunarak kontrol etmeye başladık. Önce cep telefonlarıyla başlayan furya sonra tabletle devam edip hayatımıza yerleşti, en sonunda kişisel bilgisayarlarla devam ediyor.

Windows 8 tanıtımı ile birlikte her gün dokunmatik ekrana sahip bilgisayar modelleri tanıtılıyor. Dokunmatik masaüstü, ekranı ayrılabilen melez cihazlar, hepsi dokunarak kontrol etme deneyimi üzerine tasarlanmış cihazlar. Artık insanlar cep telefonları ve tablette kazandıkları dokunarak işlerini halletme alışkanlığını bilgisayarlarında da sürdürebilecekler. Bu da henüz telefon ve tablet ara yüzüne başarılı şekilde geçiş yapamamış e-ticaret siteleri için büyük sorun olmaya devam edecek.

Bundan sonra web siteleri tasarımı yapılırken mouse hareketleri değil de çoklu dokunma özelliğine sahip ekranlar ve kullanıcıların edindikleri yeni alışkanlıklar düşünülerek tasarlanmalı. Bunun için neler yapılabilir;

Ürün Detay Sayfaları,

  • Burada ürün ile ilgili görsel içerikler ve navigasyon tam ekran slideshow olarak gösterilebilmeli.
  • Ürün açıklamaları ve diğer enformasyon dokunarak değiştirilebilecek şekilde tasarlanmalı.
  • Çok noktalı dokunmatik fonksiyonları desteklenmeli.
  • Tabletlerde görüntülemesi zor olan tooltip’lerin kullanımında kaçınılması gerekmektedir.

Galeri Sayfaları,

Kendiliğinden değişen slideshow vitrin tasarımları veya şık olduğu düşünülerek yapılmış Flash tasarımlar terk edilmeli. Ürünlerin görselliği ön plana çıkarılırken rahatça scroll edilebilecek şekilde tasarlanmalı. Ve link verilmiş alanlar düzgün ayarlanmalı. Bir ürünün resmini koyup o ürünün detay sayfasına giden linki sadece resmin altına koymak çok akıllıca bir çözüm değil.

Site tasarlanırken interaktivite mouse hareketlerine göre değilde dokunmatik ekranlarda kullanıcı alışkanlıklarına göre yapılandırılmalı.

Ödeme Sayfalarında,

  • Ödeme sayfaları satışın kırılma noktasıdır. Burada yaşanacak herhangi bir olumsuzluk ve bilgi eksikliği satışın tamamlanmamasına sebep olur.
  • Ödeme yöntemleri ve veri girişi dokunmatik kontrol alışkanlıklarına göre yapılmalı. Güvenlik amacıyla yapılmaya çalışılmış kullanımı zor araçlar kullanılmamalıdır.
  • Sepet kontrolü de bu yeni deneyime göre kurgulanmalı. Eğer dokunmatik bir ekrandan alışveriş yapıyorsa kullanıcı 9 punto ile yazılmış ürün adedini nasıl değiştirecek?

Kullanıcı alışkanlıkları her yönden değişiyor. Bir web sitesi tasarlanırken kullanıcı deneyimi ilkelerine dikkat edilmeli. Mouse ile kontrol edilen ekranlardan çok noktalı dokunmatik ekranlarla kontrol edilen bilgisayarlar çağına girdik. Tablet cihaz piyasası zaten çok hızlı büyüyordu. Windows 8’le birlikte kişisel bilgisayarlarda dokunularak kontrol edilir hale geldi.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.