Şimdi E-Kitap Okuma Zamanı
Metroda, metrobüste, serviste, kafede, her yerde beğendiğimiz kitapları okumak, not almak, yazı boyutuyla oynamak, arka planını değiştirmek artık normal hale geldi. Cebimizde taşıdığımız cihazlar da en az masaüstü bilgisayarlar kadar akıllanınca bir işlevleri de kitap okumamıza yardım etmek oldu.
Öncelikle şunu belirteyim, birçoğumuz için hala basılı kitapları okumak ayrı bir zevk. Ben bu yazıyı yayınladıktan sonra yanı başımda duran kitaplarımı okuyarak bu akşamı tamamlayacağım. Ama yarın toplantıya giderken bindiğim metroda da açıp iPad’in iBooks uygulaması ile e-kitap formatındaki kitabımı da okuyacağım. Yani basılı kitap ölecek, her şey dijitalleşecek polemiğine girmek istemiyorum.
Bu yazıda son günlerde peş peşe tanıtlan e-kitap mağazalarından kısaca bahsetmek gerekiyor. Genel olarak bakmak gerekirse e-kitap mağazaları ve kitap çeşitliliği hala çok düşük seviyede. Her geçen gün çeşitlilik artsa da fiyat politikaları çok da teşvik edici düzeyde değil. iTunes’un müzik ve video pazarında ki görece makul fiyatlarından sonra yakında kitap pazarına da girecek olursa fiyatları makul seviyeye çeker diye bir ümit beslemekteyim. Amazon’u da ülkemizde görmek şahane olurdu. E-kitap en rahat e-mürekkep teknolojisi taşıyan ekranlarda okunabiliyor. Telefon, tablet, bilgisayar ekranları ışık kaynağı olduğu için uzunca saatler kitap okumak zor olabiliyor. E-mürekkep teknolojisini taşıyan popüler cihazların ülkemizde satılmıyor oluşu da ayrı bir problem olarak sektörün önünde duruyor. Ama, istenildiği zaman hepsini temin etmek mümkün.
Turkcell Kitaplık: www.turkcellkitaplik.com
– Mobil uygulaması 6 hediye kitapla birlikte geliyor. Hediyeler popüler kitaplardan seçilmiş. Platformu denemek için çok mantıklı bir yol izlenmiş.
– Okunulan kitap sosyal medyada paylaşılabiliyor. Kobo Reader uygulaması kadar komplike olmasa da güzel bir özellik olmuş. Hava atmadan çok teşvik için kullanılması tavsiye olunur.
– Platform üzerinden e-kitap satın alamıyorsunuz. Web sitesine giriş yapıp oradan satın almanız gerekiyor.
– Altyapıyı İdefix sağladığı için kitap çeşitliliği en fazla olan platformlardan.
– Kitap fiyatları daha makul olabilir. Daha önce de belirttiğim gibi reklam destekli ücretsiz kitap sağlanabilir.
TTNET Kitap: www.ttnetkitap.com
– Android ve iOs platformları için uygulama geliştirilmiş.
– Hediye kitap uygulaması yok. (En azından bir tanıtım dokümantasyonu konulsa iyi olurdu. Müşteri kitaba para vermeden nasıl okuyacağını deneyimlemek isteyecektir. Bu yanlış bir strateji olmuş.)
– Uygulama üzerinden kitap yine satın alınamıyor.
– Kitap çeşitliliği az, fiyatlar yine yüksek seviyelerde.
– “E-kitap nedir?” gibi içeriklerle bilgilendirme yapılması önemli.
İdefix e-kitap; www.idefix.com/ekitap
– E-kitap alanında daha eski ve en fazla yatırımı yapan firma.
– iOs ve Android platformlarında gelişmiş uygulamaları mevcut.
– Ürün yelpazesi geniş. Popüler kitaplara ulaşabilirsiniz.
– Fiyatlama politikası olarak biraz daha çalışması gerekiyor.
– Web mağazasında e-ink teknolojisine sahip birçok seçenek bulunmakta.
1 Comment