Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

TV+Mobil+Sosyal Medya = Pazarlama 3.0

 

social tv

  • Nielsen TV reytinglerini ölçmek için Twitter ile anlaştı.
  • Tüm reklamlar ve TV programları artık en az birer hashtag ile yayınlanıyor.
  • Tablet cihazlar ve akıllı telefonların kullanım oranı akşamları prime-time’da artmış durumda.

Yukarıdaki gelişmeleri alt alta topladığımızda markalar, reklamcılar ve TV yayıncıları için yeni bir dönem başlamış olduğunu göreceksiniz.

Yine Nielsen rakamlarına kısaca bakacak olursak, tablet kullanıcılarının %41’i, akıllı telefon kullanıcılarının %39’u cihazlarını TV izlerken kullanıyorlar.

Markalar için yeni mecralar

Bu durum markalar için daha fazla fırsat, daha entegre kampanyalar düzenleme, müşteriye ulaşmada eski yöntemlerin dışında bir deneyim yaşatma fırsatı sunuyor.

TV mecrasını kullanan markalar kampanyalarını akıllı telefon ve tablet kullanıcılarını harekete geçirecek şekilde kurgulamayı amaçlamalı. İnternette, özellikle sosyal medyada fazlaca vakit geçiren tüketici, ürünü sosyal medyada paylaşmaya, hakkında daha fazla bilgi edinmeye ve satın almaya yönlendirilmeli.

TV mecrasını kullanacak kadar bütçeye sahip olmayan markalar biryandan TV izlerken diğer yandan sosyal medyada fazlaca vakit harcayan tüketiciye bu kanaldan erişmeli. Burada stratejinin iyi kurgulanması gerekiyor. Reklamlardan kaçan tüketiciye reklam metinleri ile ulaşmak yerine farklı bir tarzda yaklaşmak gerekiyor. İzlediği ve hakkında yorum yaptığı bir dizi üzerinden tüketiciye ulaşmak son dönemde epeyce prim yapmanızı sağlayabilir.

Reklamcılar da kendini dönüştürmeli

Reklamcılar açısından bakıldığında bu yeni dönem çok daha fazla çalışmaları gerektiği anlamına geliyor. Eski güzel günlerdeki gibi büyük bütçelere ünlü bir yüze 30 sn. reklam çektirip mecra satın almakla işlerin bitmediği bir dönemdeyiz. Ünlü kullanımı evet. Ama o ünlünün ve marka için oluşturulan sosyal medya karakterlerinin TV’de reklam çıktığında aynı anda elindeki ekranından internete bağlı olan kesime ulaşabileceği bir kampanya kurgusu gerekiyor.

Dijitalin çok fazla öne çıktığı bir devirde buna ayak uyduramayan ajansların hala dijitali gelip geçici bir heves olarak müşteriye yutturma çabasını ise marka müdürlerine havale ediyorum.

TV yayıncıları sosyal medyaya alıştı

TV yayıncılarının ise bu yeni dijital ortam konusunda hala kafaları karışık gibi. Tonlarca masraf yaparak ürettikleri içeriğe izleyicinin başka kaynaklar üzerinden ulaşmasını korsancılık olarak nitelemek yerine kendi servis platformunu oluşturarak izleyicisini orada tutmayı başaran BBC iPlayer vakasını incelemelerini tavsiye ediyorum.

Diğer yandan Diziler, Talk Showlar ve Haber programları başta olmak üzere TV programları kullandıkları hashtagler, sosyal medya hesaplarını anlık güncellemeleri ve kullanıcıları ile etkileşime geçmeye başlamış durumda.

Yakın dönemde dizi yayınlanırken gelecek tepkilere göre finali değiştirme uygulamarına da rastlıyor olacağız gibi.

Son olarak aşağıda IAB tarafından gerçekleştirilen akıllı telefon ve tabletlerin ne zaman kullanıldığı gösteren araştırma sonuçlarına yer vereyim. Özellikle tablet bilgisayarlar TV izleme anında kullanıcının en çok kullandığı cihaz.

iab-research-smartphones kmlzkn

Bu grafikler birçok sektör için büyük anlamlar ifade ediyor.

iab-research-tablets kmlzkn

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.