Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Cebimizdeki Cihazlar Ne Zaman Akıllındı?

cell-phone-evolution

Cep telefonun sadece telefon açmak için kullanıldığı dönemleri geride bırakalı çok oldu. Cebimizdeki cihazlar günden güne akıllandı. Ses aktarımı artık cihazların sahip olduğu özelliklerden sadece biri. 1992 yılında İngiliz mühendis Neil Papworth tarafından ilk olarak atıldığı günden beri SMS, konuşmanın yanında önemli bir yazılı iletişim aracı oldu. SMS’in ilk zamanlarında 160 karakterde ne anlatılabilir ki diye eleştirenlerin Twitter’a nasıl bir yaklaşım sergilediklerini de merak etmiyor değilim.

Daha sonra hayatımıza WAP ve MMS kavramları girdi. Artık telefonlar ağa bağlanabiliyordu. WAP uyumlu mobil siteler geliştirildi. En çok logo melodi servisleri ön plana çıksa da, bilgiye erişmede yeni bir kapı cebimizde açılmıştı. Logo melodi servisleri için ise mobil ticaretin ilk başarılı örnekleri demek yanlış olmasa gerek. Yüksek bağlantı maliyetleri hem WAP hem de MMS’in yaygınlaşmasında en büyük engeldi. Yaygınlaşma için biraz daha beklememiz gerekti.

GPRS ve EDGE teknolojileri ile daha yüksek bağlantı hızlarında internete erişmeye başladık. Bu dönemde cihaz üreticileri renklenen telefon ekranlarını büyütmeye başladılar. Aynı dönemde wi-fi bağlatı seçeneği sunan akıllı telefonlarda şirketler tarafından ilgiyle karşılandı. Blackberry ise kendine özgü teknolojisiyle e-mail erişimini günün her saati cebimizden sağladı. İş yapış şekilleri de değişmeye başladı. Son kullanıcı açısından bakıldığında bağlantı ücretleri hala çok yüksek düzeylerdeydi.

apple-iPhones

iPhone’nun lansmanı Steve Jobs’un tabiri ile yeterince akıllı olmayan akıllı telefon piyasının yönünü değiştirdi. Fiziksel klavyeye sahip olmayan cihaz ilk modeli ile 3G’yi desteklemese de sağladığı kullanıcı deneyimi ile cep telefonu kavramını zihinlerimizde değiştirmemize neden oldu. Geniş ekran ile kişisel bilgisayara yakın web deneyimi sunulmaya başlanmıştı. iPhone rüzgarını arkasına alan Samsung gibi şirketler başarılı modeller çıkarırken o döneme ayak uyduramayan lider firma Nokia geç de olsa çözüm sunabildi. Bu dönemde bağlantı maliyetleri de son kullanıcı için düşmeye başladı. Mobil web sitelerinin yanında iOs ve Android platformları için uygulamalar geliştirildi. Artık cebimizdeki cihazlar sayısız özellikler kazanmıştı.

Gün geçtikçe cihazların ekranları büyüdü. Tablet cihazlara yakınlaşmaya başladı. Tabphone, Phon-let isimleri altında 5.5-7 inch genişliğinde ekrana sahip cihazlar tanıtılmaya başlandı. İşlemci gücü olarak masaüstü bilgisayarlarla yarışır duruma geldiler. Ağa hızlı bağlanmaları, kameraları ve gyro gibi ilgi çekici donanımları ile hayatımızı kolaylaştırmaya ve bilgiye erişim biçimlerimizi dönüştürmeye devam ediyorlar.

GFK’nın yeni açıkladığı bir araştırma sonuçlarına göre artık birçok işlemi kişisel bilgisayar yerine mobil cihazlarımızdan yapmaya başladık. Diğer taraftan 2013 yılında tablet satışları notebook satışlarını geride bırakacak. Günümüzde 2,5 Milyar kişi internete erişim sağlıyor. 6 Milyar kişi cep telefonu kullanıyor ve bunların 1,5 Milyarı 3G abonesi. Mobilin yükselişi hızla sürüyor. Bilgiye erişim alışkanlıklarımız değişiyor.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.