Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yeni, Yepyeni, Yeni Müşteri

Anlık yaşıyoruz. Devamlı yeni şeyler peşinde koşar hale geldik.

Sahip olduğumuz şeylerin bize keyif verme süresi oldukça kısalmış durumda. Yeni telefon, yeni uygulama, yeni kıyafet, yeni hamburger…

Twitter’da gördüğümüz bir haberi bile 1 saat sonra haber sitelerinde gördüğümüzde bile eski haber diye nitelendirmeye başladık.

TwitterNews

Bir cihazın yeni model tanıtım toplantısı bitmeden daha bir sonraki model koşulmaya başlanmış oluyor. Gündemimiz çok çabuk değişiyor. Yeni ile eski algımız önceki yıllara göre çok farklı.

Trendwatching’in 29 Ocak’ta yayınladığı “Virgin Consumers” trend raporunda da detaylı olarak aktarıldığı gibi artık müşteri deneyimleri, müşterinin yeniye, bilinmeyene bakış açısı değişmiş durumda. Artık yeniyi denemeye karşı tutkulu bir tüketici kitlesi ile karşı karşıyayız. Bu yıllardır sadık müşteri oluşturun vaazını veren danışmanların canını sıkacak bir haber olsa da bir an durup düşündüğümüzde, artık sadakat oluşturmak çok da önemli değil. Yeni ürünler ile öne çıkmak, yeni deneyimler sunmak artık çok daha önemli.

Rakamlara bakacak olursak her ay Apple Store’a 19.000 yeni uygulama ekleniyor. Sadece Çin’de 2012 yılında 1,2 milyon patent başvurusu yapıldı. Kickstarter üzerinden 18.000 yeni proje crownfounding ile hayata geçirildi.

patent

Teknoloji sitelerinde her gün yepyeni teknolojik ürünlerin tanıtımı yapılmakta, otomobil firmaları model ve tasarımlarını çok daha sık değiştirmekte. Tekstil sektöründe eskiden iki olan koleksiyon sayısı artık yılda 12’ye çıkmış durumda. Hızlı moda diye bir kavram artık hayatmıza girmiş durumda.

 

fast fashion

Yeni tüketici, yeni ürün ve deneyimlere açık. Yıllarca sadık müşteri peşinde koşan markalar artık yenilik peşinde koşmalı. Eğer yepyeni bir ürününüz varsa ürününüzü denemek için bile sıraya geçen on binler bulabilirsiniz. Son dönem popüler olan “Mailbox” uygulaması buna en güncel örnek olarak gösterilebilir. Early adoptors önceden sadece teknolojik ürün müşterilerine has bir kavram iken, artık günümüzde tüm pazarlarda geçerli.

Yeni müşteriye ulaşmak için 3 basit adım öneriyor, Trendwatching;

1- Kolay Olun

2- Markanızı anlatın

3- Sadakat istemeyin

İlişkilerde beklentilerin yüksek olması çoğunlukla hüsranla sonuçlanır. Siz de yeni dönemde müşterilerinizden size devamlı sadık kalmalarını istemek yerine, dijital pazar sayesinde global pazarınızda devamlı ilgi çekecek, yeni, hayatı kolaylaştıran ürünler üretmenin peşinde koşmanız çok daha faydalı olacaktır. Ürününüz hazır ise yapmanız gereken en önemli şey, kendinizi doğru bir şekilde anlatmak. Yeni medya çağında bunu yapmak için milyon dolarlar harcamanıza da gerek yok.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.