Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yeni Nesil Öğrenme!

Dönüşüm- Eğitim 1

– Ali ata bak

– Bak ali top

– Ayşe topu at

– …

Bir çoğumuz bu okuma fişleriyle, hecelerle okumayı öğrenmiş olabiliriz. Hece kartları, boyama kitapları, yazı defterleri, plastik çubuklar ve fasulyeler… Biraz şanslı iseniz oyun hamuru ve farklı öğrenme araçları… Gazetelerin verdiği ansiklopediler… Kuponlarla toplanan setler, ödevden ödeve karıştırılan ciltler… Şimdilerde durum çok farklı.

Eğitim-Dönüşüm 3

Çevrenize bakacak olursanız herkes dijital yerlilere karşı hayretler içerisinde. “2 yaşında ama, bilgisayar kullanabiliyor.“, “ Okuma bilmiyor ama, açıp ikonlardan istediği oyunu bulup oynuyor.”, ”Tableti açıp oyunu bulup oynayabiliyor, ama 2,5 yaşına yeni girdi.”, ”Geçen gün kredi kartına bir baktım, bizim çocuk bir sürü ücretli oyun indirmiş. Akşamları iPad’i yasakladık.” Cümlelerini hemen her gün bir yerlerde duyuyoruz. Peki ne oluyor?

Ebeveynler tarafına baktığımızda ise bir çoğu daha iş hayatında karşılaştıkları Y kuşağının yeni alışkanlıklarına alışamamışken çocuklarının dijital yerli, Z kuşağı olmasına nasıl ayak uyduracaklarını şaşmış durumdalar. Nasıl eğitecekler. Eskilerin tabiri ile nasıl terbiye verecekler. Değerler, yargılar, yöntemler her gün değişiyor. Kimisi ayak uyduruyor, kimisi arada kalıp çatışmadan bir türlü kurtulamıyor…

dönüşü - Eğitim 5

Türkiye F.A.T.İ.H. projesi ile okullarda tablet cihaz dağıtacağını duyuran ilk ülkeler arasında. Pilot bölgelerde dağıtım başladı devam ediyor. Proje devam ediyor. Burada olay cihazları öğrencilere dağıtmak değil, bu teknik altyapının sağladığı sınırsız imkandan olabildiğince faydalanmak. Okumayı çok daha kefiyli hale getirmek. Açıları ve basit fizik kurallarını Angry Birds ile öğretebilmek. Bundan da önemlisi, öğretmenlerin öncelikle bu bilgi ve teknoloji okur yazarlığı konusunda en iyi şekilde eğitilmesini sağlamamız lazım.

İçerik üreticilerinin de bu eko sistemde önemi çok büyük. Hatta cihaz üreticilerinden çok daha önemli bir role sahipler. Yoksa basılı derginin PDF versiyonunu daha pahalıya tablet versiyonu olarak satmaya çalışan yayıncılar gibi okuma fişlerini tarayıp PDF olarak öğrencilerin tabletlerine yükleyeceklerse bu işe hiç girilmemesi gerekiyor.

Dönüşüm - Eğitim 6

Dijital çağ’da yaşıyoruz derken hayatımızın her alanında bir dönüşüme maruz kalıyoruz. Bundan şikayette edebiliriz, keyfini de sürebiliriz. Dönüşüm eğitim sistemini, yöntemlerimizi de kökünden etkileyecek. Uzaktan öğrenim modelleri her geçen gün gelişirken, mobil eğitim araçları yaygınlaşacak. Aslında eğitim kavramının zihnimizdeki karşılığı, sınıfta oturmuş öğretmen kontrolündeki çocuk topluluğu, kökten değişecek. Buna ne kadar hazırsınız???

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment
  • Murat

    21 Şubat 2014 at 13:32

    Gelecek Nesil Öğrenme konusunda Pearson Türkiye’nin sayfasında videolar mevcut izlemenizi tavsiye ederim.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.