Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

İnternet Aslında Nedir?

The Whole İnternet

İnternet aslında nedir? Bulut bilişim, sanallaştırma gibi kavramlar size ne ifade ediyor. Açıp bir web sitesini izlediğiniz videolar, TV programları ve canlı yayınlar. Oynadığımız online oyunlar. Her gün kullandığımız hizmetlerin aslında nasıl işlediğini biliyor muyuz? İçinde bulunduğumuz zamanda her şey o kadar hızlı gelişiyor, ilerliyor ki bazan kullandığımız kavramları zihnimizde soyutlayarak yaşamaya devam ediyoruz. İnternet nedir diye bir röportaj yapacak olsak Facebook’ta en popüler videolar arasında olur. Peki oradan o video’yu nasıl izliyorsunuz?

Facebook’ta paylaştığınız bir fotoğrafın yan taraftaki bilgisayarın monitöründe görünene kadar aldığı yolu düşünün. Milli saniyeler içinde binlerce km yol kateden birler ve sıfırlar dünyasında yaşıyoruz. Basit olarak baktığımızda modeminizin bağlı olduğu kablolar önce en yakın santraline, oradan daha büyük bir santrale, oradan da uydu veya okyanus altı fiber kablo ağı ile uzunca bir yol aldıktan sonra Facebook sunucularına gider. Orada temelde mantığı bilgisayarımızdaki sabit disk gibi çalışan ve depolamaya yarayan sunucularda kaydedilir. Yan taraftaki bilgisayarın internet tarayıcısa ise facebook.com adresi girildiğinde, eğer oturum bilgileri daha önce bilgisayarınıza kaydedildiyse yine modeme bağlı kablolarla okyanus ötesi yol alan istek Facebook sunucusuna erişir ve sizin yüklediğiniz fotoğraf yayınlanmak üzere parça parça yola çıkar. Ve siz bilgisayarınız ile kıta ötesindeki sunucu arasında şifre sorgusunu ve onayını da fark etmeden anında ekranınızda görüntülenir.

Internet

Tüm bunları hepsi internetinizin hızına göre mili saniyeler seviyesinde yapılır. Belki de bu kadar hızlı olması aradaki sürecin göz ardı edilmesine sebep oluyor. İnterneti Facebook’tan ibaret zanneden son kullanıcısı için, aradaki onlarca servis ve hizmet sağlayıcısının çok önemi olmayabilir. Modem üreticisinden, okyanus altına fiber hat döşeyerek data taşıyan şirketlere, dünyanın herhangi bir yerinde ağa bağlı sunucularında web sitelerini barındıran irili ufaklı hosting sahiplerine kadar onlarca BT sektörü çalışanı, girişimcisi var. Büyük dönüşümde bilgiyi üretip web’e yükleyen son kullanıcı kadar arka taraftaki veri, ağ, içerik sektörü de pay sahibi.

Verinin işlenmesi ve anlamlandırılması son dönemin en popüler konularından. Toplumsal dönüşümlerden ekonomik modellere kadar birçok anlamlı bilgi veri uzmanları tarafından ortaya çıkarılırken, içeriğin her an erişilebilir olması için ağ teknolojilerinin her an gelişmeye devam etmesi gerekir. Bugün son kullanıcı cebinde sahip olduğu cihaz ile bulunduğu konuma göre özelleştirilmiş içeriğe anında ulaşabiliyorsa veri, ağ, içerik yakınsamasının geldiği nokta ile alakalıdır.

Büyük dönüşüm dediğimiz dijital çağ’da dönüşümün temelini anlatmak için öncelikle bu üç ana sektörün gelişimini ve yakınsamasını anlatmak gerekiyor. İnternet aslında nedir sorusuna ise zaman zaman kafa yormak gerekiyor…

İzleme listesi;

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

1 Comment

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.