Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yerli Telefon, FATİH, Kodlama ve Toplumsal Dönüşüm

Six month old baby boy playing with a tablet computer

Dün ilk yerli telefon üretileceği haberi verildi. Bence tarihi bir andı. İlk cep telefonu kullanmaya başladığımda, 90’lı yılların sonlarında, ortaokul (şimdilerde öyle bir okul da kalmadı:) okuyordum. O zaman düşünmeye başlamıştım. Neden Türk markası bir telefon yoktu? Neden Türkiye’de cep telefonu üretilmiyordu. Yıllar sonra, ülkemizde böyle teknolojiyi üretecek altyapının henüz oluşmadığı, geliştirmek için yeterince para harcayabilecek durumda olmadığımızı, teknolojik gelişmişlik ve ar-ge harcamaları konusunda yaptığım tez araştırması ile anlayacaktım. Ama aradan çok sular aktı ve şimdi üretilecek ilk yerli telefondan bahsedecek duruma geldik.

ciliv-21361872423

Daha önce de yazmıştım. Türkiye, tüm öğrencilere tablet dağıtmayı da kapsayan F.A.T.İ.H. projesi ile önemli bir teknolojik atılım gerçekleştirme adımı attı. Proje hakkıyla uygulandığında bunun ülkeye, ekonomiye, sosyal hayata katkısı sanılandan çok da büyük olacaktır. Ama şunu belirmeden geçemeyeceğim,daha önce de yazdım, iş öğrencilere cihazı dağıtmakla kalmıyor. Tablet cihazlar, akıllı tahtalar sadece araç. Önemli olan bu araçları kullanarak bilgi, teknoloji üretebilecek zihinler yetiştirmekte. Şuan ki Türkiye’nin eğitim personeli buna ne kadar hazırlıklı veya bu onları bu yeni eğitim biçimine hazırlamak için neler yapılıyor cidden merak içerisindeyim. Mesela sınava girerken dağıtılan cihazların Google’a erişimini engellemeye mi kalkacak öğretmenler, yoksa wi-fi’dan ödevlerini paylaşmayı mı yasaklayacaklar… Yoksa ödev kavramı mı değişecek. Eğitim yöntemlerimizin de temellerini sorgulama vakti geldiğini düşünüyorum.

iPad-in-education-classroom

Her türlü bilgi, belge, içeriğin dijitalleştiği bir çağda yaşıyoruz. Eğer bu büyük dönüşüm çağına ülkece ayak uydurmak istiyorsak biraz daha fazlasını yapmamız lazım. Cihaz üretebilir konuma gelmek mükemmel. Ama bu cihazlara içerik üretecek ne kadar yazılımcımız var. Yeterli mi? Türkiye’de çok kaliteli yazılım firmaları, global şirketlerde çalışan çok başarılı yazılımcı var ama bunların sayısı yeterli değil. Daha fazla olmalı. Daha fazla kişi kod yazabilir hale gelmeli.

codeacademy

Eskiden işe kolay girebilmek için İngilizce başta olmak üzere birçok yabancı dil bilmek gerekliydi. Günümüzde artık yabancı dil bilmek zaten normal, olmazsa olmaz konumunda. Her geçen gün birbirine bağlanan cihazlar sayesinde (2020 yılında 50 milyar cihaz birbirine bağlı olacak) ileride kodlama bilmeyenlerin iş yapamaz konuma gelmeleri söz konusu olacak. Şimdi asıl derdime gelecek olursak, neden okullarda öğrencilere tablet cihazları dağıttıktan sonra müfredata kodlama dersi konmasın. Öyle göstermelik falan değil. Sayısal yeteneği olan bir öğrencinin daha ilkokul çağlarından kodlamaya başlamasını bir düşünün. Yabancı dil önemli bir donanım. Olmazsa olmaz. Kodlama da 10 yıl sonraki dünyada olmazsa olmaz olacaktır. Neden çocukları geleceğe hazır bireyler olarak yetiştirmeyelim ki…

 hero_gallery1

Ülkemizde kodlama yapması beklenen kesim bilgisayar mühendisliği bölümlerindeki müfredat ve eğitim yöntemleri hakkında hiç de iyi duyumlar almıyoruz. Kimseyi karalamak istemem ama bir şeylerin yanlış, eski yöntemlerle, çağ dışı yapıldığı ortada. Neyse ki artık öğrenmek için okul sıraları olmazsa olmaz değil. Dijital çağ pek çok alanda dönüşümü yaşarken eğitim de en çok etkilenen başlıklar altında. bir önceki yazımda TED üniversitesinden ve Open Course programından bahsetmiştim. Kod öğrenmek isteyenler için ise; Codecademy, Skillshare, Treehouse, Code School, Learn Code The Hard Way, Udemy, General Assembly, Udacity vs. gibi uzayıp giden pek çok kaynak mevcut. Girip sıfırdan, çok iyi bir kodlayıcı öğrenebilir hale geliyorsunuz. Dünyanın öbür tarafındaki sınıf arkadaşlarınızdan istediğiniz zaman takıldığınız noktalarda yardım alabiliyorsunuz.

Code.org’un kurucuları Ali ve Hadi Patrovi’nin Amerika’daki işsizliğe ve yeni iş kollarında oluşacak kalifiye eleman eksikliğine dikkat çekmek için Bill Gates, Mark Zuckerberg ve diğer popüler kod dahilerini bir video’da ünlü bir yönetmenle buluşturarak gençleri kod yazmaya teşvik etmeyi planlıyorlar. Ülkemizde de bu tarz kampanyaların yaygınlaştırılmasını ümit ediyorum.

Telefon meselesine geri dönecek olursak, Türkiye sahip olduğu genç ve görece kalabalık eğitimli nüfusu ile dijital çağa ayak uydurabilecek en temel ve değerli kaynağa sahip. Sadece gerekli araç ve eğitim sağlanarak dijital ürünlerin üretip dünyaya satabilir konuma gelebilir. Yerli telefon sadece bir başlangıç olmalı. Bu üretilen telefona zengin içerik sağlayacak yazılımlar geliştirilmeli. Okullarda öğrencilere tabletler dağıtıldıktan sonra onları hayata en güzel şekilde hazırlayacak içerik de üretilmeli. Yoksa mevcut kitapları PDF olarak tarayıp, etkileşimsiz, eski usul, ezbere dayalı içerikleri sunmak elde edilen büyük toplumsal dönüşüm fırsatını boşa harcamak olur. Tüm bu altyapıyı sağlaması gerekenlerin, öncelikle yeni çağın bireyini ve gereksinimlerini de anlaması gerektiğini de belirtmek gerekiyor.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.