Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Rakamlarla Sosyal Medya ve Nereye Gidiyoruz?

Sosyal medya artık hayatımızda yeni bir olgu değil. Sosyal medya nedir sorusuna ise binlerce farklı cevap verildi. Global’de internet kullanıcılarının %70’nin Facebook, %50’sinin ise Google Plus hesabı var. 2013 ‘ün sonlarına doğru yaklaşırken sosyal medya liginde neler oluyor onu paylaşmak istedim.

1- Google +, Facebook’u yakın takibe devam ediyor.

Tablo’dan da görülebileceği gibi Facebook hala sosyal medya platformları içerisinde internet kullanıcılarının %70’e ulaşması bakımından birinci sırada. İlk başlarda pek umut vaat etmeyen mühendislik harikası 🙂 Google+ ise her gmail kullanıcısına bir hesap tanımladığı için hızla yükselişini sürdürüyor. Facebook’u yakın markaja almış durumda. Chinanet tarafında ise bu iki oyuncu olmadığı için Sina, Tencent gibi servisler pazarda liderlik kavgası veriyor.

Social-media-facts-figures-and-statistics-2013-1

2- En Aktif Kullanılan Ağ Facebook

Globalde internet kullanıcılarının %50’si Facebook’u aktif olarak kullanıyor. Farklı bir rakam vermek gerekirse “Beğen” butonuna hergün 4,5 Milyar kez basılıyor. Günlük paylaşılan güncellem sayısı ise Bugüne kadar Facebook’a yüklenen fotoğraf sayısı ise 250 Milyar’ı geçmiş durumda.

Social-media-facts-figures-and-statistics-2013-2

3- Çıkışlar ve İnişler

Online servislerin en büyük özelliklerinden biri bulundukları ortam dolayısıyla hızlı çıkış yapabilme imkanına sahip olmaları. Bunun tersi de tabi geçerli. Her çıkışın bir inişi var. Pinterest 2013 yılının en hızlı çıkış yapan servisi. Kendini devamlı yenileyerek geçici bir heves olmadığını ispat etmek üzere. Web sitelerine sağladığı hatırı sayılır trafik ise pazarlamacılar için biçilmiş kaftan. Düşüşte olanların ise daha çok yerel hareket eden servisler olduğunu görüyoruz. Glocal (Global+Locak), sosyal medya servislerinde de geçerli bir motto.

Social-media-facts-figures-and-statistics-2013-3

4- Ağır Abiler Linkedin’de Takılır

Sosyal medya platformlarındaki demografik dağılıma baktığımızda Linkedin’in daha çok erkek ve yaşı ilerlemiş kişiler tarafından kullanıldığı görülmekte. Profesyonel iş dünyasına hitap etmesi bunun en büyük sebebi kuşkusuz ama gençler içinde kariyerlerine sağlam bir başlangıç için Linkedin önemli bir araç.

Social-media-facts-figures-and-statistics-2013-4

5- Yaşlı Kullanıcı Sayısı Artıyor

Teknoloji hızlı gelişmesi ve zaman zaman kompleks olması sebebi ile genellikle gençlerle özdeşleşir. Popüler servislerin ilk dönemlerdeki kullanıcılarının büyük bölümünü genç kesim oluşturur. Sosyal medya platformlarında da ilk zamanlar öyleydi. Ama artık dedeler ve babaannelerde Facebook’ta arkadaşları ile sohbet edip torunlarını “dürtmeye” başladı. Yaşı ilerlemiş kullanıcıların sosyal medya platformlarını kullanma oranları her geçen gün artıyor. Bu sayede Facebook gibi görece eskimiş servisler de kullanıcı sayılarını arttırmaya devam edebiliyor.

Social-media-facts-figures-and-statistics-2013-5
6- Etkileşimde Lider Facebook

Etkileşim özellikle pazarlamacılar için en büyük reyting araçlarından biri. Potansiyel müşteriye sosyal medya platformlarında da erişmek, müşteri ile etkileşime geçmek markaların gündemi artık girmiş durumda. Burada etkileşim kelimesinin altı hala yanlış doldurulsa da doğru örneklerin sayısı artmaya devam ediyor. Facebook hala etkileşim oranı en yüksek seviyede olan platform. Onu Twitter takip ediyor.

Social-media-facts-figures-and-statistics-2013-7

Sosyal medya kullanımı mobil internet kullanımı ve akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşması ile doğru orantılı olarak artıyor. Hayatımıza giren bağlı cihazların sayısı arttıkça sosyal medya platformlarında geçirilen vakit ve etkileşim oranı artmaya devam edecektir. Bunu sadece Facebook’ta vakit olarak algılamamak gerek. 2030 yılında yaklaşık 50 milyar cihaz internete bağlı olacak. Evdeki buzdolabı kendi için özelleştirilmiş bir sosyal medya ağına bağlanırken, bindiğimiz arabalar ise yakıt tasarrufu veya sürüş keyfini arttırma üzerine yağpılanmış bir ağa bağlı olacak ve aldığı datayı kullanarak çok daha farklı deneyimler yaşatma olanağına sahip olacak belki. Bu devinim hızına bakarsak üzgünüm ama muhtemelen Facebook veya yukarıda bahsi geçen firmaların hiç bir o dönem olmayacak.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Not: Grafik görseller business2community.com sitesinde yer alan Jeff Bulas’ın yazısından alınmıştır.

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.