Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Neden Mobil Yayıncılık?

Mobile publishing

Gençler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre uyku haricinde günlük zamanlarının yarısı ekran başında geçiyor. Ekranlar herşeyden önce birer yaşam alanı konumuna gelmiş durumda. Bu kadar çok olmasa da yetişkinlerde de konum farklı değil. Telefonların ve televizyonların akıllanması ve tablet cihazların taşınabilir bilgisayarların yerini alması sonucu günlük hayatta kullandığımız ekranların büyük bölümü çok değil bir iki sene içerisinde mobil ekranlar oldu.

Daha internet çağına ve kişisel bilgisayarlara alışmayan bir çok sektör mobil ekranlar karşısında biraz afalladı. Günlük hayatta bu cihazlardan yapılan en temel işlevlerin başında okumak, video izlemek ve ses dosyalarını dinlemek geliyor. Sosyal ağların ve blogların yaygınlaşması zaman ve mekan kısıtı olmayan mobil cihazlar üzerine önemli bir misyon ekledi. Okumak bu ekranlarda yapılan en önemli etkinlik oldu.

Mobil cihazlar akıllanmaya ve form değiştirmeye devam ederken yayıncıların neden mobil yayıncılığa önem vermelerini gereken bir kaç istatistiği sizinle paylaşmak istiyorum. Tablet cihaz kullanıcılarının en az %50’si bu cihazlardan kitap, dergi ve haber kaynaklarını takip ediyorlar. Sosyal ağları ve paylaşılan blog yazılarını da kattığımızda bu ekranlar okumak için büyük mecra haline geliyor. Kişisel bilgisayarların da yerini alan bu cihazlar yüksek çözünürlük yanında yüksek pil ömrü, konum belirleme özellikleri gibi pek çok farklı özelliği de hem yayıncıların hayal gücüne hem de kullanıcıların hizmetine sunuyor.

mobile publishing workplow

Günlük olarak ortalama 120 dakika akıllı telefon başında geçiriyoruz. Ayakta olduğumuz 18 saatin tam 2 saati bu küçük ekranlarla ilgilenerek geçiyor. Gençlerde bu rakam çok daha yukarıya çıkıyor. Buna tablet, akıllı televizyon ve iş hayatında akşama kadar baktığımız bilgisayar ekranları dahil değil.

Yayıncılar hem içeriği dijitalleştirirken bu mecranın yeni ortamına ayak uyfurup yeni deneyimleri yaşatabilir, hem de düşen maliyetler ile bunu daha fazla yapıp, ışık hızında dağıtım olanağı ile yer kürede o eserle ilgili neredeyse herkese bir tık kadar yakınlaşabilir. Bugüne kadar PC ekranlarında yarım kalan dijitalleşme mobil ekranlarda olgunlaşarak devam etmeli. Bu yeni mecranın nimetlerinden yayıncılar faydalanmalı.

Kamil M. ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.