Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Anne Bana Bitcoin Gönder!

Mom send me bitcoin

Bitcoin son günlerde çokça duyduğumuz yeni sanal para birimi. Bitcoin ile ilgili 3 olaydan bahsetmek istiyorum.

Bitcoin Zengini Genç

İlk kahramanımız Norveç’li bir öğrenci olan Kristoffer Koch. 2009 yılında kriptolama üzerine ödev hazırlarken Bitcoin ile karşılaşıp o dönem 150 Norveç Kronu (26.60 $) karşılığında 5000 Bitcoin satın alır. Bir öğrenci için çok da fazla olmayan bu yatırımı bir süre sonra unutur. Aradan yıllar geçip Bitcoin internetin karanlık taraftalarında değer kazanmaya ve FBI’ın Silk Road’u kapatmasının ardından çıkan haberlerden ve son dönemde birçok servisin bu sanal para birimini kabul ediyor olması kahramanımıza zamanında böyle bir yatırım yaptığını hatırlatır.

norwegian bit coin rich boy

Hesabına baktığında 4 yıl önce küçük bir miktar para karşılığında yatırım yaptığı 5000 adet bitcoin 5 Milyon Norveç Kronu (885.000 $) olmuştur. (İlk tepkisi ne olmuştur merak etmeden yapamıyor insan.) Bitcoin’in zirve yaptığı son günlerde bu küçük servetin değeri 5.5 Milyon $’ı aşmıştır. (Umarım hepsini harcamamıştır.) Son günlerde kendisi bu akıllı (!) yatırım ile Oslo’nun Lüks bir semtinde kendine bir daire aldı.

Anne Bana Bitcoin Gönder!

İkinci kahramanımız ismini henüz bilmediğimiz bir üniversite öğrencisi. Amerika’da popüler olan Üniversiteler arası spor müsabakalarını ve onları destekleyen öğrencileri ESPN kanalı TV’de yayınlarken bir öğrenci “Hi Mom Send Bitcoin” yazan ve bir Bitcoin cüzdanının adresini veren QR’lu pankartı ekranlarda görünür.

send me bit coin via qr code

ESPN yayınında bu durum ilgisini çeken bir izleyici ekran görüntüsünü Reddit’te yayınlar. Bitcoin için büyük bir kampanya olacağını hissettiklerinden mi yoksa kenarda fazla duran Bitcoinleri harcayacak yer bulamadıklarından mı bilinmez QR konunda verilen bitcoin cüzdanını adresi yayınlandıktan sonra bu hesaba bağışlar yağmaya başlar. Hesabın kime ait olduğu bilinmiyor ama ne kadar bağış yapıldığı bilindiği için şimdiden akıllı öğrencinin 2400 $ gibi azımsanmayacak bir harçlık biriktirdiğini biliyoruz.

bitcointransactions

Bitcoin de Çalınır

Hackerlar ve yetenekleri söz konusu olduğunda sınırsız bir alandan bahsediyoruz demektir. Ne kadar sağlam yapıldığı iddia edilirse edilsin bir sistemin hacklenmesi bazen saniyeler içinde olabiliyor. Buna bir de yavuz hırsız yetenekleri eklendiğinde parayı barut zoruyla çuvallarda çalmak Hollywood aksiyon filmlerine konu olmaktan öte gidemiyor. Günümüz modern hırsızları ise böyle riskli işlere girmeye çok niyetli değil. Onlar dijital çalışıyorlar.

bitcoin-art

Eğer bitcoininiz var ve onu bir yerde saklamak istiyorsanız bu hizmeti veren servislerden birinde saklıyorsunuz. Inputs.io bu servislerden biri. Ancak talihsiz şirket 2 kacker tarafından soyulmuş durumda. Lokasyon, IP, bcrypted şifreler gibi 20’den fazla parametre ile koruduğu bitcoinlerden 4100 adedini hackerlar bir şekilde çalmayı becerdiler. Çalındığı tarihteki kura göre 1.18 Milyon $ yapan bitcoinler bugün bozdurulmuş olsa 4,5 Milyon $ yapıyor. Tropik bir adada gözlerden uzak bir yaşam sürmek için fazlasıyla yeterli bir miktar.

Dijital çağ hayatımızı her alanda etkilemeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Bu blog’da büyük dönüşümden bahsederken birçok konuya değindim. Pazarlama, ticaret, eğitim, iletişim, yayıncılık… Eğer büyük bir dönüşüm yaşanıyorsa satın almada kullandığımız en büyük araç olan ( bazıları için araç olmaktan öte amaç haline de gelmiş) para’nın da dönüşmesiz kuşkusuz doğal karşılanmalı.
Yukarıdaki olaylar şimdilik farklı gibi gelse de bir kaç yıl sonra sıradanlaşacak. Bugün hayal etmediğimiz, aklımızın ucundan bile geçmeyen ürünler ve servislerin dijitalleşmesinden bahsediyor olacağız.

Son olarak Bitcoin nedir diye merak edenlerdenseniz

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.