Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Geleceğin Pazarlama Dünyası

Pazarlama, yıllarca ülkemizde kapı kapı dolaşan satıcılar yüzünden içi boşaltılmış bir kavram olarak algılandı. Neyse ki son dönemde gerektiği kadar olmasa da önemi anlaşıldı. Departmanlar kuruldu. Modern pazarlama eğitimleri okullara tam olarak giremese de sertifika programları ile yetinmeye çalışıldı. İşletme okullarında hala sadece 4p’si öğretilse de arka planda çok farklı parametreleri var. Ürünü, çevreyi ve müşteriyi tam olarak anlamak gerekiyor. Biraz psikoloji biraz sosyoloji bir de iktisat gerekiyor. Hesap kitaptan da anlamazsanız çok satıp zarar etmeniz hiçten değil.

Tekrar bir tanım yapmak gerekirse pazarlama; ürün/servis üretme fikrinin doğmasından başlayıp ürün/servisi satın alan müşteriye satış sonrası desteği de içeren bir dönemi kapsayan faaliyetler ve stratejiler bütünü olarak özetlenebilir.

Son 10 yılda yoğun olarak hayatımıza giren (elbette geçmişi çok öncelere dayanıyor) dijital pazarlama ise bazılarının sandığının aksine sadece websitesi ve Facebook Sayfası ikilisinden çok öte birşey. Yukarıdaki pazarlama tanımına dönecek olursak ürüne olan talebi belirlemeden, üretim ve satış aşamasına ve ürün hakkında müşterinin görüşünden ve gönülü satış temsilcisi olmasından    şikayetini memnuniyete dönüştürmeye kadar ki süreçte dijital pazarlama araçları hayatımızı kolaylaştırıyor. Pazarlama sorumlularının kullandığı popüler dijital pazarlama araçlarını chiefmartec.com 6 ana kategoride toplamış. Son yıllardaki gelişme dikkat çekici. 2011’de yapılan ilk araştırmada 100 adet servis kullanılırken 2012’de aynı rakam 350, 2013’de ise 947 olmuş durumda.

Bu artış hızına göre 2015 yılında yaklaşık 9.000 adet servis ve hizmetin kullanıldığı bir pazarlama alanında 10-20 yıl önce alınmış diplomalar ve MBA’ler ne kadar yeterli olacak. X kuşağının yönetici koltuklarını kapmış pazarlamacılar… Devamlı gelişmek, öğrenmek ve adapte olmak zorundasınız. Bu servisleri oluşturan kişilerin büyük bölümünün Y kuşağının iflah olmaz gençleri olduğuna ve artık bana/sana/ona göre değil de müşterinin davranışlarına ve bu sınırsız veri ortamının verdiği kesine yakın sonuçlara göre pazarlama yapılacağına göre işiniz oldukça zor. Büyük Veri (Big Data) ne demek onun bile hakkında hiç bir fikri olmayan pazarlamacılara ithaf olunur.

Kamil Mehmet ÖZKAN
digital marketing enviroment - base.kamilmehmetozkan.com

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.