Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Devir Tersine Döndü. Artık İzin Sırası Gelenekselde.

Screen Shot 2014-08-21 at 21.52.15

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte gündemimize giren internet gazeteciliği kavramı geleneksel gazeteciler tarafından hiçbir zaman onaylanmadığı gibi konu ne zaman gündeme gelse web de habercileri kopyala yapıştır yaparak çalmakla, emeksiz içerik üretmekle suçladılar. Sonraki dönemde gelişen mobil cihazlar vatandaş gazeteciliği kavramını da hayatımıza soktuğunda aynı güruh bu sefer yapılan bu haberlerin bağlı olduklarını iddia ettikleri basın yayın ilkelerine uymadığı, kaynağının belli olmadığını savundular.

Köprünün altından çok sular aktı. Tüm büyük kuruluşlar birer birer web siteleri açtılar. Hatta dayanamayıp mobil uygulamalar da hazırladılar. Ama orada bile bu ısrarsız tutum kendini gösterdi. Basılı gazeteyi tarayıp yüksek PDF versiyonunu okuyucuya satmaya çalıştılar. Halk bunu istiyor demeyi de ihmal etmediler. Ve en çok eleştirdikleri o yeni yetme web sitelerinden içerikler almaya, ilk zamanlar suçladıkları ve ilkelerine uymayan nitelikte haberleri kendi haberleriymiş gibi kullanmaya başladılar. Hiç kaale almadıkları vatandaş gazetecilerinin tweet’leri baz alınarak flash haber olarak verilmeye başlandı.

Buraya nasıl mı geldim? Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haber aklımı meşgul etmeye başladı. Reddit kendi sitesinde yer alan haberlerden yararlanacak gazeteciler için bir takım tavsiyeler ve nezaket kuralları yayınladı. Buna da “Pressiquette” ismini verdiler. Amaç sitede içerikleri üretenlerine emeklerine biraz daha saygı gösterilmesi. Reddit’in kurucusu Aaron Swatz ise bu gelenekselcilerin telif baskıları yüzünden intihar etmiş bir internet dahisi. Bilginin belli kesimlerin elinde tekel olarak bulunmasını değil, herkesin ulaşabileceği şekilde özgür kılınmasının en ateşli savunucularından.

Geleneksel artık yaya kaldı. Geri kaldı. Bugün artık vatandaşlar kullandıkları Google Glass ile global anlamda toplumsal olayları canlı yayınlayabilecek araç ve gereçlere sahip. [Tim Pool’un kanalına buradan ulaşabilrsiniz. http://new.livestream.com/timcast/news ]Artık sizin taranmış pdf ve en az 1 günlük haberlerinize ihtiyaç azaldı. Artık izinsiz içeriğini kullandığınız haber siteleri de sizden rahatsız olmaktan öte nezaket kurallarını yayınlıyor. Size, sizin onlara davrandığınız gibi davranmıyor.

Güzel Yazı: (@ismailhpolat hocaya paylaşım için teşekkürler.) https://medium.com/@cshirky/last-call-c682f6471c70

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.