Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Apple’ın Hayatımızda Kattığı 11 Büyük Yenilik

Dün akşam saatlerinde tüm dünya bir firmanın ürün lansmanına kilitlendi. Global anlamda önemli bir turnuvanın final maçı edasıyla ürün lansmanı canlı olarak izlendi. Gezegende bu kadar ilgi gören başka bir basın toplantısı veya ürün lansmanı yoktur. Hatta lansman süresince firmanın hisselerinde milyar dolarlık değişimler meydana geldi.

Peki nedir milyonlarca insanı bu kadar heyecanla ürün lansmanını izlemek için ekranları başına kilitleyen. Tek bir cümle ile yanıt verecek olsak Apple’ın hayatımızı değişmek kadar iddialı bir vizyonla karşımıza çıkması desem abartmamış oluruz.

iPhone 6 veya Apple plus hakkında yazmayacağım. Yeteri kadar yorum ve kaynak var. Benim bahsetmek istediğim konu son 30 yılda başka bir firma iletişim, iş yapış, eğlence ve tüketim alışkanlıkları anlamında hayatımızı değiştirmeye yönelik bu kadar ürün sunmuş mudur?

Hayır.

Kısa bir liste yapalım;

Renkli Arayüz ve Mouse

Apple grafik arayüzü ve mouse’u hayatımıza sokmadan önce siyah ekranda sıkıcı bir deneyim yaşıyorduk. Apple mouse’u ve grafik arayüzü Xerox PARC’da alıp geliştirdikten sonra bugün de kullandığımız bilgisayar kullana deneyimi yaşamıyor olacaktık. Windows’un da o dönem siyah ekrandan ibaret bir işletim sistemi olduğunu hatırlatmak isterim.

apple graphic user interface

Apple mouse

Apple II Kişisel Bilgisayar

Apple II’yi gelmiş geçmiş en önemli bilgisayar modellerinden biri yapan daha önce bilgisayar büyük kurumların ve üniversitelerin satın alabildiği, boyutlarının oda büyüklüğüne kadar ulaşan ve bilimsel amaçlar için kullanılan cihaz iken, Apple II ile birlikte kişisel bilgisayar kavramı hayatımıza girdi.

apple 2 comput

Lazer Yazıcı Teknolojisi

Lazer yazıcı teknolojisi ile hem daha kaliteli hem de daha tasarruflu çıktı alınabilmesi Apple’ın masaüstü yayıncılar için yıllarca vazgeçilmez ürün olmasını sağladı. Bugün de yaygın olarak kullanılan lazer yazıcı teknolojisinin yaygınlaşması Apple sayesinde.

apple laser printer

iPod

Steve Jobs Apple’dan kovulduğu yıllarda şirketi iflasın eşiğine gelmişti. 90 gün hayat biçiliyorken Steve Jobs’a şirketi emanet ettiler. Sonraki dönem hepinizce malum. iPod öyle bir cihazdı ki Sony’nin yıllarca süren Walkman imparatorluğunu yıkmakla kalmayıp, binlerce müziği cebimizde taşımamızı sağlayarak müzik dinleme eylemini yeniden tanımladı. Kullanım kolaylığı ve tasarım harikası olan iPod modelleri sonraki dönemde iPhone ve iPad’in de temelini oluşturdu.

maxresdefault

iTunes

Napster’ın kapatıldığı ve korsan müzik indirmenin zirve yaptığı günlerde Steve Jobs albüm olarak değil de tek tek şarkıları 99 cent’e satacağını söylediğinde kimse bu modelin tutacağına inanmamıştı. 2013 rakamlarına göre 25 milyar şarkı satan Apple, bu modelin tutacağını kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda kocaman bir endüstriyi kurtardı. Sonraki dönemde TV showları film endüstrisini de kurtardığını söylemeye gerek yok.

iTunes11.102012.001

iPhone

Steve Jobs iPhone’un lansmanını yaptığında bugün size “3 cihaz tanıtmak istiyorum..” diye başlar. Bugün iPhone’un geldiği nokta milyonlarca cihaz olabilir. Sadece App Store’a girip bir uygulama yüklemenize bakar. Bugün geniş ekranlı telefonları kullanıyorsak, Android, Samsung, HTC, LG gibi yüksek kaliteli cihazları ve yazılımları üreten firmalar varsa bu iPhone ile başlayan devrimledir.

apple iPhone 6

iMac

2. Steve Jobs döneminde ve Jonathan Ive’ın ilk büyük eserlerinden olan iMac’in bugün geldiği noktada gelmiş geçmiş en estetik ve kompak masaüstü cihazı oldu. Firmalar benzer cihazları Apple’ı kopyalayarak yapmaya başladılar. Bu bile büyük gelişme. Daha önce kullanılan masaüstü bilgisayarları hatırlayanlarınız var mı? Kocaman bir kasa, monitör ve hantal klavyeler… Daha fazla söze gerek yok.

the-evolution-of-the-imac-from-1998-to-today-1

Mac Book Air

Dizüstü bilgisayar kavramını tekrar ele alan Apple, Mac Book Air’i tanıttığında onun gerçek olamayacağını belirten yorumlar vardı. Böyle incelikte ve şıklıkta bir dizüstü bilgisayar olabilme ihtimali daha önce hiç düşünülmemişti. Geldiğimiz noktada ise birçok firma Apple’ı zorlayan tasarımları ile bugün Windows tabanlı dizüstü bilgisayar üretmeye başladılar.

Apple Product Studio Shoot

iPad

iPad lansmanı yapıldığı gün, çok güzel bir cihaz ama ne işe yarayacağı hakkında hiç bir fikrim yok demişti önde gelen bir gazeteci. Sadece 9 ay sonunda 90’a yakın firma tablet modellerini tanıtmıştı. Tablet cihazların bugün geldiği noktada yayıncılık ve e-kitap sektörü dahil pek çok sektörde devrimsel değişikliğe neden oldu. Reklam alanındaki araştırmama da buradan ulaşabilirsiniz.

ipad-air-hero-shot

Apple Pay

Apple Pay ile artık ödeme yöntemimiz, cüzdan kavramımız da değişiyor. Daha önce de yazmıştım. NFC teknolojisinin yaygınlaşması için Apple’ın kullanması gerekiyordu. Ama neden bu kadar geciktikleri konusunda bir fikir sahibi değilim. Ama 1 yıl sonra artık cüzdan da taşımayan milyonlarca insan Apple Pay ile ödeme yapmaya başlayacak. Diğer firmalar da hali hazırdaki ürünlerini kullanıcı deneyimi açısından Apple standartlarına çekiyor olacak.

apple0287

Apple Watch

Apple 12 Eylül lansmanı ile cüzdanımız ile birlikte kolumuzdaki saate de göz dikti. Apple watch 2015 başında milyonlarca insanın kolunda yer alacak. Yine kullanıcı deneyimi ve kişiselleştirme seçenekleri ile ilk olarak lanse etmese de rakiplerinden bir adım ötede başlıyor Apple. Diğer versiyonları ile birlikte çok daha farklı saat deneyimleri yaşayacağız.

applewatch-thumb

Apple sadece sıradan bir teknoloji şirketi değil, tüketim üzerine kurulu ekonomik modelimizin son 20 yılda en büyük lokomotiflerinden biri olmuştur. Hayatımıza kazandırdığı teknolojiler bugün her alanda konfor ve yükümlülük getiriyor. iPhone ve iPad’lerimiz ile 24 saat çalışmaya başladık. Artık korsan indirmeye çalışmak yerine 1 lira vererek koca albümleri de satın alabilme imkanımız da var. Kullandığımız cihazlar gezegenin en yüksek teknolojilerini barındırırken sadece balon patlatmak veya Facebook’ta like butonunun ötesine geçmeli, bu büyük ekonomik pasta içinden daha fazla pay almanın yollarını milletçe aramaya başlamalıyız.

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.