Dijital Çağ’ın Seyyahları
(Bu yazı Turkish Airlines Marketing Vision dergisi için hazırlanmıştır. )
2000’li yılların ikinci on yılı, doğduklarında internet kavramı hayatlarında olan kuşağın iş amaçlı seyahat etmeye başladığı döneme denk geliyor. Bu kuşak internetten bir adım öte artık akıllanan mobil cihazları cebinde taşıyan yeni çağın gezginleri yanlarındaki cihazla fotoğraf ve videolarını çekip, gerekli düzeltmeleri yapıp insanlığın beğenisine sunmanın ötesinde gyro, pusula, GPS, AR uyumlu yazılımlar sayesinde çok daha zengin bir seyahat deneyimi yaşıyorlar.
Seyahat edenlerin devamlı ağa bağlı şekilde yaşadıkları bu yeni yaşam biçimi, tüketim alışkanlıklarını da kökten değiştirdi. Dijital Çağın seyyahları gazetelerden seyahat turu kampanyası bakmanın ötesinde, ilham aldıkları bir blog yazısını okurken seyahat etmeye karar verip, kullandıkları uygulamalarla anlık olarak tüm havayollarından en uygun fiyata uçak biletlerini alıp, arkadaşlarının ve kendileri gibi olanların tavsiyelerine uygun otelde, bu bazen evini paylaşmak isteyen bir konukseverin otel konforundaki odası da olabilmekte, rezervasyon yaptırıp havalimanından şehre taksi yerine, kullandıkları mobil uygulama ile yakınlarda bulunan ve hizmet etmeye hazır şoförlü bir lüks araç ile uygun fiyata transfer de ayarlayabiliyorlar.
Seyahat edenler tarafında işler bu şekilde yürürken ulaşım ve konaklama sektöründe olan firmaların da, içinde bulunduğumuz zamanda pazarlama stratejilerini kurgularken hiç olmadığı kadar SoLoMo’yu (Social, Local, Mobile) göz önünde bulundurmaları, pazarlama ve satış kanallarını bu üç temel anahtar kavram çerçevesinde konumlandırmaları gerekmektedir.
Bu yeni seyyahlar grubuna yönelik araştırmalara bakacak olursak özellikle tatil amaçlı seyahat edenlerin destinasyona karar vermede ilham aldıkları en büyük iki kaynak aile, arkadaş ve iş çevresi ve internet olarak görülmektedir. Bugün sosyal medya, hiç olmadığı kadar zaman geçirilen mecra ve artık aile, arkadaş ve iş çevremizle sosyal medya üzerinden iletişim kurulmaktadır. Seyahat planlanırken online araçlar açık ara ön plana çıkmaktadır .
Seyahat etmeye karar verip ulaşım ve konaklamayı satın alıp seyahat esnasında her adımda yine 3 bağlı ekran, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar, ön plana çıkıyor. Uçuşların kontrol edilmesinden check-in işlemlerine, uçuş öncesi yemek seçiminden uçuş esnasında deneyim paylaşmaya kadar bir çok işlem artık kolayca bağlı cihazlardan yapılabiliyor. Türk Hava Yolları olarak bu noktada müşteri deneyim haritamızda bulunan tüm temas noktalarında mecraya uygun olarak sunması gerekiyor.
Seyahat edilecek destinasyonlar için ilham olunmak istendiğinde firmaların yaptığı ilk iş hemen seyahat videoları hazırlamak ve bu videoları izleyen kullanıcıların hemen bilet almalarını beklemek oluyor. Ancak hem iş hem de tatil amaçlı seyahat edenler arasında yapılan bir araştırmaya göre bu durum çok da böyle değil. Seyahat edenler sadece seyahat videolarını değil, bununla birlikte müzik klipleri, film fragmanları, TV Show’ları, haberler, yeme-içme ve eğlence programları başta olmak üzere diğer alanlarda da fazlasıyla içerik tüketiyorlar. Bu aşamada tüketiciye uçuş esnasında her türden farklı ve zengin seçenekli içerik sunmanız gerekiyor.
Günümüz seyyahları sadece tüketmiyor aynı zamanda sahip oldukları mobil cihazlarla kendi içeriklerini de kendileri üretiyor. Yapılan bir araştırmada iş amaçlı seyahat edenlerin %48’i kendi video içerikleri üretip bunu sosyal medya platformlarında paylaştıkları ortaya çıkmıştır. Tatil amaçlı seyahat edenlerde bu oran ise %40’dır. Youtube’a her dakika 100 saat uzunluğunda video yüklendiği göz önüne alınırsa tüketicilerin firmalar için ürettiği bu içeriğin ne kadar önemli hale geldiği anlaşılmaktadır.
Yeni çağın seyyahlarının diğer tüm alanlarda olduğu gibi seyahat etme alışkanlıklarında da büyük dönüşümler yaşadığına şahit olmaktayız. Eskiden tatil fotoğraflarına sadece aile ve yakın cevre arkadaşlar ile bakılırken günümüzde sadece instagram takipçileri ile fotoğraf paylaşmak için seyahat eden yeni nesil dijital seyyahlar ortaya çıkmış durumda.
Şirketlerin günümüz modern seyyahlarına ulaşabilmek için müşteriye dokundukları her noktada SoLoMo prensiplerine ve mecranın getirdiği yeniliklere uygun olup olmadıkları konusunda kendilerini kendilerini kontrol etmesi gerekiyor.
Kamil Mehmet ÖZKAN
No Comments