Yeni Ana Mecra: Mobil
Akıllı cep telefonları ve tablet cihazlar salgın gibi yayılmaya devam ediyor. 5 yıl öncesinin en gelişmiş kişisel bilgisayarları gücündeki cihazlar artık cebimizde. Bu cihazlarla müzik dinleyebiliyor, fotoğraf çekebiliyoruz demiyorum. Artık müzik yapıp, fotoğraf ve videoları işleyerek profesyonel içerik üretebiliyoruz. Aynı zamanda zaman, mekan ve durum bilgilerini içerikle harmanlayıp context denilen kavramın tam anlamıyla hakkını veriyoruz.
Mobil cihazlar sahip oldukları geniş ve yüksek çözünürlüklü ekranları ve yüksek hızlı internet bağlantıları sayesinde pazarlamacılar için yeni bir mecra olarak yerini aldı. Yeni dediğime bakmayın zaten yıllardır yaygın halde kullanılan cep telefonlarının akıllanması ile birlikte kocaman bir mecra olarak yeni hayatımıza girdi o kadar. Yeraltında bulunmuş altın rezervi gibi. Tabletleri de aynı mobil cihazlar kategorisine almak gerekiyor. Tabletleri geniş ekran ve kullanım alanları dolayısıyla daha çok okuma faaliyetleri esnasında reklam için kullanılması uygun olurken, mobil cihazlarda devamlı hareket halinde olan metropol insanlarını düşünerek kampanyaların kurgulanması gerekiyor.
Dünya’da mobil reklamın durumu nasıl diye baktığımızda mobil mecralarda tüketicilerin zamanının % 10‘unu harcarken, reklam konusunda ancak yüzde 1‘lik bir pay alabiliyor.
Ama bu durum değişiyor. Büyük markalar mobil mecralarda büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor.
En ilginci ise patent davaları ile devamlı kavgalı olan Samsung yakında iOs platformlarında reklam vermeyi planlaması. Hem de güzel bir kampanya ile Apple kullanıcılarını caydıracak bir kampanya hazırlamışlar. 300 $’a Apple cihazınızı alıp yerine Samsung verelim diye ülkemizde çok görmediğimiz ve ABD’de sıkça rastlanan marka savaşları stratejisi ile… Apple fanlarında çok etkili olmasa da yenilik arayan kullanıcıların rağbet göstereceği kesin. Çünkü artık devamlı birşeyler yenilenmezse sıkılır hale geldik. Çağın yeni hastalığı olduğu tartışılıyor. Boş kalınan her zamanda cep telefonu çıkarılıp en azından sosyal medya hesaplarındaki güncellemelere bakılıyor. Mobil reklamın da önemi burada artıyor.
Bank of Amerika geçenlerde açıkladığı öngörüsünde 2015 yılı itibarı ile mobil reklam harcamalarını 18,3 milyar $ olarak öngörüyor. Bu rakamın 2011 yılında 3,6 milyar $ olduğu göz önüne alındığında büyüme hız olduka fazla. Ülkemizde de hem markalar mobil mecraya ilgi göstermeye başladı, hem de ajanslar bu alanda yenilikçi ürünler geliştirdiler.
Düya’da ise markalar mobil ve sosyal medya üzerine pazarlama stratejilerini kuruyor. Coca Cola’nın 2020 yılına kadar planladığı içerik merkezli pazarlama stratejisinde mobil önemli yere sahip. Coca Cola bu stratejisi ile gelirlerini 200 milyar $’a çıkarmayı planlıyor.
Mobil hayatımızda %10‘dan daha fazla da yer almaya devam edecek. Daha da akıllanan telefonlarla yapabileceklerimiz her geçen gün artıyor. Uygulamalar ise web’i öldürmeyecek elbet ama arayüzü mobile uygun hale getirerek hayatımız kolaylaştırmaya devam edecek. Pazarlama departmanları ile ajansların mobile daha fazla kafa yormaları gerekiyor. Mobil pazarlama bütçeler arttırılmalı.
Son olarak IAB’nin yeni açıkladığı bir araştırmaya göre tablet kullanıcılarının %90’ı, akıllı telefon kullanıcılarının %80’i cihazlarını kullanırken reklamla etkileşime geçiyorlar. Biraz daha derinlere indiğimizde tablet kullanıcılarının %47’si haftada en az bir kere bir reklamla etkileşime geçip, %80 oranında aksiyona geçiyorlar.
Benim Türkiye’deki tablet kullanıcıları üzerine yaptığım araştırmalarda ise interaktif reklamlarla etkileşime geçme oranı %75‘ler seviyesindeydi. Bu rakamlar gerçek ve ölçümlenebilir olduğu için kimsenin itirazı olmayacaktır.
Dünya nüfüsunun %79’u mobil cihaz sahibi iken kişisel bilgisayarlarda bu rakam %25‘ler seviyesinde. Sahip olunan akıllı mobil cihaz sayısı ise hızla yükselmeye devam ediyor. Tablet satışları ise artmanın yanında devletlerin öğrencilere tablet cihazları dağıtma politikaları yaygınlığı hızlandıracak.
Büyümeye bakıldığında Asya pazarı ve gelişmekte olan pazarlar ilk sıraları kimselere kaptırmıyor. Facebook’un mobil kullanıcılar için reklam modeli gelişme çalışmaları sürerken Buenos Aires’te ve Dubai’de ofis açması önemli bir gösterge.
Mobil hayatın heranında yer almaya başladı. Yaygınlığı konusunda şüphe yok. Reklamların etkinliği konusu ise açıkça ortada. Yeni çağın yeni pazarlama mecrası dijital olacak bu kesin. Dijital mecraların içinde ise mobil önemli oranda pay alacak.
No Comments