Apple’ın Hayatımızda Kattığı 11 Büyük Yenilik
Dün akşam saatlerinde tüm dünya bir firmanın ürün lansmanına kilitlendi. Global anlamda önemli bir turnuvanın final maçı edasıyla ürün lansmanı canlı olarak izlendi. Gezegende bu kadar ilgi gören başka bir basın toplantısı veya ürün lansmanı yoktur. Hatta lansman süresince firmanın hisselerinde milyar dolarlık değişimler meydana geldi.
Peki nedir milyonlarca insanı bu kadar heyecanla ürün lansmanını izlemek için ekranları başına kilitleyen. Tek bir cümle ile yanıt verecek olsak Apple’ın hayatımızı değişmek kadar iddialı bir vizyonla karşımıza çıkması desem abartmamış oluruz.
iPhone 6 veya Apple plus hakkında yazmayacağım. Yeteri kadar yorum ve kaynak var. Benim bahsetmek istediğim konu son 30 yılda başka bir firma iletişim, iş yapış, eğlence ve tüketim alışkanlıkları anlamında hayatımızı değiştirmeye yönelik bu kadar ürün sunmuş mudur?
Hayır.
Kısa bir liste yapalım;
Renkli Arayüz ve Mouse
Apple grafik arayüzü ve mouse’u hayatımıza sokmadan önce siyah ekranda sıkıcı bir deneyim yaşıyorduk. Apple mouse’u ve grafik arayüzü Xerox PARC’da alıp geliştirdikten sonra bugün de kullandığımız bilgisayar kullana deneyimi yaşamıyor olacaktık. Windows’un da o dönem siyah ekrandan ibaret bir işletim sistemi olduğunu hatırlatmak isterim.
Apple II Kişisel Bilgisayar
Apple II’yi gelmiş geçmiş en önemli bilgisayar modellerinden biri yapan daha önce bilgisayar büyük kurumların ve üniversitelerin satın alabildiği, boyutlarının oda büyüklüğüne kadar ulaşan ve bilimsel amaçlar için kullanılan cihaz iken, Apple II ile birlikte kişisel bilgisayar kavramı hayatımıza girdi.
Lazer Yazıcı Teknolojisi
Lazer yazıcı teknolojisi ile hem daha kaliteli hem de daha tasarruflu çıktı alınabilmesi Apple’ın masaüstü yayıncılar için yıllarca vazgeçilmez ürün olmasını sağladı. Bugün de yaygın olarak kullanılan lazer yazıcı teknolojisinin yaygınlaşması Apple sayesinde.
iPod
Steve Jobs Apple’dan kovulduğu yıllarda şirketi iflasın eşiğine gelmişti. 90 gün hayat biçiliyorken Steve Jobs’a şirketi emanet ettiler. Sonraki dönem hepinizce malum. iPod öyle bir cihazdı ki Sony’nin yıllarca süren Walkman imparatorluğunu yıkmakla kalmayıp, binlerce müziği cebimizde taşımamızı sağlayarak müzik dinleme eylemini yeniden tanımladı. Kullanım kolaylığı ve tasarım harikası olan iPod modelleri sonraki dönemde iPhone ve iPad’in de temelini oluşturdu.
iTunes
Napster’ın kapatıldığı ve korsan müzik indirmenin zirve yaptığı günlerde Steve Jobs albüm olarak değil de tek tek şarkıları 99 cent’e satacağını söylediğinde kimse bu modelin tutacağına inanmamıştı. 2013 rakamlarına göre 25 milyar şarkı satan Apple, bu modelin tutacağını kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda kocaman bir endüstriyi kurtardı. Sonraki dönemde TV showları film endüstrisini de kurtardığını söylemeye gerek yok.
iPhone
Steve Jobs iPhone’un lansmanını yaptığında bugün size “3 cihaz tanıtmak istiyorum..” diye başlar. Bugün iPhone’un geldiği nokta milyonlarca cihaz olabilir. Sadece App Store’a girip bir uygulama yüklemenize bakar. Bugün geniş ekranlı telefonları kullanıyorsak, Android, Samsung, HTC, LG gibi yüksek kaliteli cihazları ve yazılımları üreten firmalar varsa bu iPhone ile başlayan devrimledir.
iMac
2. Steve Jobs döneminde ve Jonathan Ive’ın ilk büyük eserlerinden olan iMac’in bugün geldiği noktada gelmiş geçmiş en estetik ve kompak masaüstü cihazı oldu. Firmalar benzer cihazları Apple’ı kopyalayarak yapmaya başladılar. Bu bile büyük gelişme. Daha önce kullanılan masaüstü bilgisayarları hatırlayanlarınız var mı? Kocaman bir kasa, monitör ve hantal klavyeler… Daha fazla söze gerek yok.
Mac Book Air
Dizüstü bilgisayar kavramını tekrar ele alan Apple, Mac Book Air’i tanıttığında onun gerçek olamayacağını belirten yorumlar vardı. Böyle incelikte ve şıklıkta bir dizüstü bilgisayar olabilme ihtimali daha önce hiç düşünülmemişti. Geldiğimiz noktada ise birçok firma Apple’ı zorlayan tasarımları ile bugün Windows tabanlı dizüstü bilgisayar üretmeye başladılar.
iPad
iPad lansmanı yapıldığı gün, çok güzel bir cihaz ama ne işe yarayacağı hakkında hiç bir fikrim yok demişti önde gelen bir gazeteci. Sadece 9 ay sonunda 90’a yakın firma tablet modellerini tanıtmıştı. Tablet cihazların bugün geldiği noktada yayıncılık ve e-kitap sektörü dahil pek çok sektörde devrimsel değişikliğe neden oldu. Reklam alanındaki araştırmama da buradan ulaşabilirsiniz.
Apple Pay
Apple Pay ile artık ödeme yöntemimiz, cüzdan kavramımız da değişiyor. Daha önce de yazmıştım. NFC teknolojisinin yaygınlaşması için Apple’ın kullanması gerekiyordu. Ama neden bu kadar geciktikleri konusunda bir fikir sahibi değilim. Ama 1 yıl sonra artık cüzdan da taşımayan milyonlarca insan Apple Pay ile ödeme yapmaya başlayacak. Diğer firmalar da hali hazırdaki ürünlerini kullanıcı deneyimi açısından Apple standartlarına çekiyor olacak.
Apple Watch
Apple 12 Eylül lansmanı ile cüzdanımız ile birlikte kolumuzdaki saate de göz dikti. Apple watch 2015 başında milyonlarca insanın kolunda yer alacak. Yine kullanıcı deneyimi ve kişiselleştirme seçenekleri ile ilk olarak lanse etmese de rakiplerinden bir adım ötede başlıyor Apple. Diğer versiyonları ile birlikte çok daha farklı saat deneyimleri yaşayacağız.
Apple sadece sıradan bir teknoloji şirketi değil, tüketim üzerine kurulu ekonomik modelimizin son 20 yılda en büyük lokomotiflerinden biri olmuştur. Hayatımıza kazandırdığı teknolojiler bugün her alanda konfor ve yükümlülük getiriyor. iPhone ve iPad’lerimiz ile 24 saat çalışmaya başladık. Artık korsan indirmeye çalışmak yerine 1 lira vererek koca albümleri de satın alabilme imkanımız da var. Kullandığımız cihazlar gezegenin en yüksek teknolojilerini barındırırken sadece balon patlatmak veya Facebook’ta like butonunun ötesine geçmeli, bu büyük ekonomik pasta içinden daha fazla pay almanın yollarını milletçe aramaya başlamalıyız.
No Comments