Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yeni Bir Ticaret Şekli … Yoksa O da mı eskidi ?

e commerce

Ticaret, atalarımızın ürettikleri ürünleri takas ederek yaptıkları zamanlardan 20. yy’ın sonuna kadar pek bir format değiştirmeden gelmesi hikayesini hepimiz çok iyi biliyoruz. Aslında tek değişen şey takas karşılığında verilen mamul yerine zamanla altın ve değerli metaller ve son olarak kağıt olarak devreye giren para materyali.

Ama 20.yy sonlarına doğru insanlığın tanıştığı global bilgi paylaşım ağı, internetle birlikte mübadelenin yapıldığı pazarın sınırları genişliyor. Aslında genişlemek yerine sınırlar ve fiziksel mekanlar önemi yitiriyor. Herhangi bir girişimci internet altyapısını kullanarak Çin’de daha önce hiç görmediği bir üretici ile bir ürün üretimi üzerine anlaşıp üretilen numunelere verilen onayın ardından ürünler yine dünyanın diğer bir köşesinde hiç gidip görmediği bir pazarda satışa sunabilmektedir. Yine kazandığı parayı okyanusun ötesinde bir kıyı bankasına aktararak ülkesine daha çok hizmet edebilmektedir (!)

Sermayenin transferi saniyeler içinde internet üzerinden gerçekleşirken, ürünün transferi ise teknolojiye paralel gelişen ulaşım sistemi ile birlikte günler içinde dünyanın herhangi bir yerine ulaşabilmekte. Geriye kalan tüm bu organizasyonu organize ise ofislerdeki video konferans sistemi ile çözmek de çocuk oyuncağı olduğuna göre, her girişimci global düzeyde iş yapma imkanına sahip bulunmaktadır.

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Batı medeniyetleri, artan maliyetler nedeniyle kendi ekonomilerini hizmet sektörüne yönlendirirken, üretim işini Doğu ve Uzakdoğu ülkelerine kaydırdılar. İlk etapta gayet mantıklı görünen bu kayma, Doğu medeniyetlerinin de katma değerli teknoloji üretebilir seviyeye gelmesiyle önümüzdeki yıllarda Batıya ciddi baskı oluşturacak olsa bile bunun böyle olmasından başka çaresi yoktu, deyip işin içinden sıyrılmak gerek şimdilik.

services_ecommerce_imgjpgÜretim denilince daha çok Çin faktörü akla geldi. Çünkü gözden kaçırılmayacak kadar büyüktü ve binlerce iş yerinde yüz milyonlarca Çinli günlük bir dolar gibi maliyetlerle yıllarca üretim yaptılar. Bu “üretim makineleri” ile alıcılar günümüzde en uygun olarak internette bulaşabilirdiler. Bunu başaran alibaba.com oldu. Öyle ki, Amerikan borsasında halka arz olduğunda Google’dan bu yana en büyük dot com halkı arzı deniliyordu.

Ben de e-ticaret kavramını ve alibaba.com’u inceledim ve sizlerle paylaşmak istedim. Bu çalışmalarda genel olarak e-ticaret kavramının tarihsel gelişiminden ve alibaba.com grubun yapısını, kurulumunu, biraz da rakamlar yardımcılığı ile açıklamak istedim.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

2 Comments
  • lovly

    06 Mayıs 2009 at 14:25

    ilk resim mükemmel. ama alakasız gib duruyor.

  • cvp. kmlzln

    06 Mayıs 2009 at 14:27

    teknolojik değişim karşısında bazen öyle çaresiz kalıyoruz ki o çocukun tepkisi az bile diye düşünüyorum.

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.