Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Bu Ne? Online Pazarlama!

209356213_9b8718b7842

Online pazarlama

Son zamanlarda, özellikle de ekonomik kriz çanları çaldıktan, kemerler biraz daha sıkılaşmaya başladıktan sonra pazarlamacılar, online pazarlama ile yatar, e-ticaret ile kalkar oldular. Hem hesaplı olması, hem de istenilen mecraya direkt ulaşma imkânı vermesi artı puan olarak karşımıza çıkıyor. Ama öte yandan istatistiklere göre kullanıcı sayısı 26,5 milyona ulaşmış olmasına rağmen ülkemizde internete reklam vermek çok etkili olmadığı savunuluyor. Bununla birlikte online reklam pastası Google Adwords’ü de gayri resmi rakamlarla işin içine katarsak 250 Milyon TL’ye ulaşmış ve üç haneli rakamlarla büyümeye devam etmekte.

Bu pastanın büyümesi için internet, özellikle de geniş bant internet erişiminin daha da yaygınlaşması ve online tüketiciyi doğru yorumlayıp en etkili kampanyalara imza atacak reklam ajanslarına ihtiyaç var. İnternet erişimi konusunda ülkemizde olumlu gelişmeler olmaya devam etmektedir.

Gelişmeler

Şehir içi görüşmelerin rekabete açılmasından sonra yalın adsl dediğimiz, telefon hattı abonesi olmadan da adsl hizmetini alabilme imkanı herhalde bugünlerde Türk Telekom tarafından lütfedilecek gibi görünmekte. Artık daha kolay ve hesaplı şekilde adsl abonesi olunabilecek. Bu pazarın genişlemesi için önemli ve büyük bir adım. Yine alternatif telekom operatörlerinin sunduğu cazip tekliflerle pazar genişleme eğilimini sürdürüyor.

Kullanıcı sayısı artarken, bu kullanıcılara ulaşma yolları da çeşitleniyor. Gün geçmiyor ki internette kullanıcılara erişmek için yeni bir yol bulunmasın. İnternette de artık klasik diye nitelendirebileceğimiz mecralar oluştu. Arama motorlarına verilen reklamlar, ve baş tacımız banner ve display reklamlar. Bu araçlar büyüklüklerini kaybederek zirveden aşağıya doğru sürüklenirken, artık kullanıcıyı da pazarlamanın bir parçası haline getiren yöntemler keşfediliyor.

Yeni mecralar

Paramarka ile sizde birer müşteri olarak markalara slogan, alan adı, reklam satabilirken, İdeshot ile markalardan ürünleri hakkında istediğiniz değişiklikleri yapmalarını talep edebiliyorsunuz. Veya Twitter’da markayı izlemeye alıp her an ödül kazanabilir hale geliyorsunuz. Bunlar sadece birkaç basit örnek. Her geçen dakika sanal dünya da yeni bir mecra doğuyor.

Sonuç

Barut çıktı mertlik bozuldu sözü, bugünlerde eski pazarlamacılar tarafından “İnternet çıktı, klasik pazarlama öldü” şeklinde söylenmeye başlansa da daha alınması gereken çok yol olduğu ve bu yolu alacak daha çok kervana ihtiyaç olduğu ortadadır.

Kamil Mehmet ÖZKAN

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.