Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Küçük Kuş Dedi Ki – Twitter Kuruluş Hikayesi

Biz Stone

Başarı hiç bir zaman altın tepsi de sunulmuyor. Twitter gibi bir şirketiniz olsa bile.

Twitter’ın kurucularından Biz Stone’un Kitabı’nı geçenlerde rafta yeni çıkanları bölümünde görünce hemen vakit kaybetmeden alıp bir kafede okumaya başladım. Akıcı üslubu ile yağmurlu bir pazar günü’nde evinizde kahve eşliğinde bitirebileceğiniz türden bir kitap. Şu aralar Twitter’dan ayrılmış olsa da Biz Stone tüm samimiyetiyle kendi hikayesini ve Twitter’ın kuruluş öyküsünü anlatıyor. Hikaye’yi okuyunca Silikon Vadisi’nin son yıllardaki en havalı şirketlerinden birinin kurucusunun aslında çok da tahmin etmeyeceğiniz hayat öyküsü ile karşılaşıyorsunuz. Girişimcilik konusu ile ilgisi olanların başucu kitabı olmaya aday.

Twitter hayatımıza gireli 7 yıldan fazla oldu. İlk yıllarda çok fazla popüler olmayan ve önemsenmeyen servis daha sonra ana akım medyayı tehdit eden platform olarak adlandırıldı. Sosyal ve toplumsal olaylarda araç olarak kullanıldı. Ülkemizde de Mayıs 2013 sonrasında fazlasıyla kendisine Kullanıcı edindi. Bunlar bildiğimiz Twitter hikayeleri.

küçük mavi kuş dedi ki - kamil mehmet özkan

Biz Stone’un kitabında asıl öğrendiğimiz ise dünya çapında bir girişiminiz olsa bile insanı özellikler ve değerlerin hala geçerliliğini sürdürüyor olması. Bunu en az bir kez girişimde bulunmuş kişiler daha iyi anlayacaktır. (Bknz. Serdar Kuzuloğlu “Bulaşıkları kim yıkayacak?”) Bu kitabı mezun olur olmaz plaza katlarında kendilerine görece güvenli bir pozisyon edinmiş kişilerin anlaması, hayatlarından birşeyler bulması çok zor.

Şirketin kurulması, fikirlerin geliştirilmesi, ürünün insanileştirilmesi ve ortaklar arası ilişkiler. Yeni girişimler. Bitmeyen enerji ve başarma, değer yaratma tutkusu. Twitter’ın kurucularından Ewan Williams Blogger’ı kurup Google’a satıp Biz Stone ile orada çalışmaya devam ederken onu Google’dan ayrılıp sonradan başarısız olacak Odeon’u kurmasaydı, Odeon’un küllerinden Twitter doğmayacaktı. Twitter çok iyi giderken yönetim kurulu oyunu ile yönetimden alınan Jack Dorsey pes etmiş olsaydı Square ile ve yeni nesil ödeme sistemi ile çok daha geç tanışmış olacaktık. Steve Jobs’un dediği gibi noktalar her zaman geriye doğru bakıldığında birleşiyor.

Nerede olursanız olun bir girişimci gördüğünüzde SAYGI duyun. Onun ilginç tutkuları ve farklılıkları sayesinde bugün kullandığımız pek çok ürün ve servise sahibiz. Fırsatınız olduğunda da bu kitabı okumayı ihmal etmeyin derim.

İnsanlar girişimciler ve icracılar olarak ikiye ayrılır. Siz hangisi sınıftansınız?

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.