Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Calibro Lux ile E-kitap Deneyimi ve Kazandırdıkları

Daha önce yazmıştım [1] bir süredir çantamdaki Kindle Paperwhite’ı geçenlerde tanıtım toplantısında da bulunduğum Calibro Touch Lux ile değiştirdim. Yaklaşık 15 gündür okumalarıma oradan devam ettim. Cihaz ile olan dostluğumuz İstanbul trafiğinde kısa sürede pekişti.

image1

Ürün ile ilgili detaylara geleceğim. Ama öncesinde e-kitap olayına girmem gerekiyor. Şurada yazdığım üzere [2] Sky Library projesini hayata geçirmeye çalıştığımız dönemde önde gelen yayıncılardan birinin e-kitap konusundaki acı itiraflarını sizlerle paylaşmıştım. Yıllardır Amazon Türkiye pazarına gelsin, e-kitap gelişsin diye bakarken Babil.com‘un ekosistemde eksik kalmayacak şekilde bu yatırımı yapıyor olması gerçekten sevindirici. Artık Türkiye’nin de bir e-kitap okuyucusu oldu.

Daha önce pek çok ürün ithal edilip satıldı ama hepsi bir ekosistemi olmadığı için tutmuyordu. Calibro’ya her ne kadar Uzakdoğu’da üretilmiş bir Pocketbook olsa da onu önemli yapan kocaman bir dijital yayıncılık ekosisteminin bir parçası olması ve özelleştirilmiş yazılımı. Öncelikle böyle bir konuya çekinmeden yatırım yapıp ciddi bütçelerle tanıtım yapan Calibro kurucularına buradan teşekkür etmek istiyorum.

E-kitap okuyucu, devamlı koşuşturmaca içerisinde olduğumuz ve yetişemediniz günlük işlerin arasında hemen çıkarıp kütüphanemizden bir kitap seçmemize olanak sağlıyor. Bu kolaylığı ile basılı kitaptan bir adım öne geçiyor. Marmaray’da veya Metrobüs’te ayakta bile olsanız rahatlıkla kitap okuyabilmeniz mümkün. Evinizde kahveyi demleyip okuma koltuğunda basılı bir kitap okumanın hazzını e-kitap vermez diye itiraz edenlere dikkatle baktığımızda aslında hiç kitap okumadıklarını da anlayabilirsiniz. Ben de basılı kitap okuyorum ve görece kocaman da bir kütüphanem var. Onun keyfi apayrı. Ama mesele okumaksa mazeret üretmemek gerekiyor.

Calibro Touch Lux’e gelecek olursa boyutları gayet makul ve hafif bir cihaz. Yoğun olarak kullandığım Kindle Paperwhite’tan en büyük artısı kasa tasarımı ve dokunmatik ekrana sahip olmasına rağmen alt tarafta bulunan sayfa çevirme butonları. Arka taraftaki hafif çıkıntı ve butonların üzerindeki hafif eğim cihazı tek elle çok rahat şekilde kavramanızı ve rahatlıkla kitap okumanızı sağlıyor. Tasarım bu kadar önemli mi diye sorarsanız eğer İstanbul şartlarında toplu taşımayı kullanarak kitap okumak istiyorum diyorsanız çok önemli. Kindle’ın bu konuda dezavantajı var.

Calibro’ya kitap almak da gayet kolay. benim kullandığım modelde wi-fi ile e-mağazaya bağlanıp krediniz ile kitap alabiliyorsunuz. Kitapları kredi kartı ile direkt olarak da satın alabiliyorsunuz. Ancak kredi yüklemenin de ayrı güzellikleri var. Mesela aylık belli bir bütçeyi otomatik olarak kitaba yatırmak gibi alışkanlık edinebilirsiniz.
Cihaz içinde farklı uygulamalar ile geliyor ama temel işlev kitap okumak olduğu için çok da kullanıcı bulacağını düşünmüyorum.

Çok yakın zamanda Android ve iOS cihazlar için de okuma deneyimi sunan yazılımla platform desteklenecekmiş. Acele edilmesinde fayda olacak bir uygulama. Şöyle ki her ne kadar tablet ve telefondan kitap okuma deneyimi çok verimli olmasa da e-kitap okuyucuyu her an yanınızda bulundurma imkanınız olmayabilir. Ayrıca o uygulamalardan kitap satın alma imkanı da sunulursa masaüstü bilgisayar bağımlılığı ortadan kalkmış olacak.

Özetleyecek olursak e-kitap basılı kitapları ortadan kaldıracak gibi gereksiz bir tartışmayı bir kenara koyarak gelecek dönemde kitap yayıncılığı pazarında büyümeye devam edecek. Ülkemizdeki kitap okuma oranları maalesef diplerde olduğu için pazarın kısa sürede büyümesini ummak çok gerçekçi olmaz. Ama okuyan kitle için tüketimi daha da arttıracak bir araç olması ve Türkiye Pazarı’nın ihtiyaçlarına göre kurgulanmış içerik ve ekosistemi ile Calibro büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Fiyat konusunda gerçekten alınabilir seviyelerde. Daha önce benzer cihazları bu fiyatların 3-4 katına satmaya çalışıp neden satamadığını düşünen diğer yayıncılar için de örnek teşkil edecektir.

E-kitaplar hakkındaki diğer yazılarım ;

Şimdi E-kitap Okuma Zamanı

Üzgünüm Yayıncı, Artık Öyle Değil

Korsan İçerik İle Mücadele – Bedava İçerik ve Sky Library

Gutenberg Yaşasaydı, Dijital Yayıncılığa Geçerdi

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.