Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Dijital Çağ’da Girişimcilik 1 – Giriş

Dijital Çağ’da girişimcilik ekosistemlerinden önde gelen Kickstarter’da bugüne kadar 75.613 girişim başarılı olarak istedikleri sermayeye ulaştılar ve milyonlarca bağışçı ve yatırımcıdan toplamda 1,44 Milyar $ sermaye topladılar. Kickstarter sadece bir örnek. Indiegogo, Quirky, Tilt, Appbackr, Crowdfunder gibi platformlar bazıları. Yeni çağda girişim fikrinize fon bulmak için onlarca seçeneğiniz, var. Sadece yakın çevrenizden değil binlerce km öteden hiç tanımadığınız yatırımcılardan aldığınız bağış ile fikrinizi hayata geçirmek artık çok kolay. Ama bu durum hep böyle değildi.

Birinci sanayi devrimi dönemine baktığımızda o dönemin girişimcileri ve buharlı motorun babaları James Watt ve Matthew Boulton gibi isimler sadece fikir sahibi zeki kişiler değil, aynı zamanda ayrıcalıklı kişilerdi. O dönemlerde girişimci olabilmek ve devrimci bir fikrinizi hayata geçirebilmek için ya yönetici sınıfına mensup olmanız  ya da ayrıcalıklı kişilerden olmanız gerekiyordu. Genel halk seviyesine indiğimizde girişimcilik bakkal vb. açmanın ötesine geçemiyordu. ikinci sanayi döneminde de durum çok farklı değildi. Nikola Tesla’da yatırımcısı Westinghouse’un desteği ile inanılmaz ürünler üretmeye başladıktan sonra yatırımcısının zora girmesi ile insanlık tarihi için çok önemli sayılabilecek ürünlerini ticarileştirme fırsatı bulamadı. Burada girişimcilik için fikrin önemli ama yeterli olmadığını da bir kez daha deneyimliyoruz.

Dijital çağda girişimcilik manifestosu

Günümüzde ise Mark Zuckerberg Harvard’da okuluna devam eden görece asosyal bir öğrenci olarak Facebook devini bugünlere getirmiş, ilk icat edildiğinden beri yeteri kadar ilgi görmeyen ama bir türlü de kullanıcının vazgeçemediği SMS’i yeni çağda yorumlayarak çeyrek milyar kullanıcıyı 99 cent ödemeye ikna etmiş olan Jan Koum ve Brian Acton’ın kurmuş olduğu 55 çalışana sahip Whatsapp’ı 19 Milyar$’a satın almıştır. Ülkemizde 19 Milyar $ değerinde bir marka ve şirket bulunmadığı göz önüne alındığında dijital çağda sıfırdan oluşturulan bir girişimin kuruluşunun 10. yılında, 55 çalışanlı 5 yaşındaki bir şirketi bu kadar büyük miktara satın alması sanayi dönemi girişimcilik kuralları ve ekosistemi ile açıklanamaz.

Sadece Kickstarter’da fikirlerini hayata geçirmek için, gelişmiş üretim yöntemleri ile prototiplerini üretmiş 75.613 girişimci hiç görmedikleri tanımadıkları, ve görüp tanışmayacakları milyonlarca kişiden bağış veya yatırım alarak fikrini başarılı şekilde hayata geçirebildiği, bu miktarın 2 kata yakınının ise bu girişimde başarısız olduğu duruma dijital çağda girişimcilik diyoruz.

Kamil Mehmet ÖZKAN

(Bu yazı dizisi Musiad Çerçeve Dergisi için hazırlanmıştır.)

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

2 Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.